четвер, 2 квітня 2020 р.

Парк «Королівські Лазенки» Варшава




Парк «Королівські Лазенки» - палацово-садовий комплекс в центрі Варшави.
Парк займає більше 70 гектарів, а на його території знаходяться численні історичні пам'ятки: палаци, житлові будинки короля, оранжереї, пам'ятні скульптури.
Спочатку парк був зроблений в XVII столітті для великого польського магната Станіслава Любомирського і був оформлений в стилі бароко. Назву «Лазенки» (в перекладі «лазні») парк придбав через  купальний павільйон, який перебував тут.
В середині 18 століття цей парк став належати королю Станіславу Августу, який підключив до розвитку парку королівського архітектора Доменіко Мерліні. Так парк набув рис класицизму. Найголовніше архітектурна споруда того часу - палац короля Станіслава Августа.

















Серед визначних пам'яток парку, які доступні для відвідувача сьогодні, можна виділити:

Палац на острові
Станіслав Август перетворив Палац на острові в віллу-музей, в якій були представлені найцінніші картини з його колекції, що налічує 2289 творів найбільших європейських художників XVII - XVIII століть. Розташована сьогодні в Палаці на острові королівська колекція картин Станіслава Августа налічує 140 творів, що експонуються у відповідності з принципами XVIII століття.


Мислевіцькій палац
Цей значного виду палац характерною напівкруглої форми був задуманий як головне житло короля. Однак з часом він почав виконувати більш офіційні, представницькі функції.

Білий будиночок
Саме його спочатку планували зробити резиденцією Станіслава Августа в Королівських Лазенках. Тут жили найближчі йому люди. А сьогодні саме тут знаходиться королівська колекція графіки.
Білий будиночок - це місце, де ми можемо побачити рідкісні графічні гротески, рослинні орнаменти з вплетеними в них фігурами людей і тварин - це найдавніші декорації такого типу в інтер'єрах резиденції в Польщі.


Бельведерский палац
Бельведерский палац Королівського парку - будівля, розташована над обривом, з красивою панорамою околиць. Палац в стилі класицизму був побудований в 1818-1822 роках за проектом архітектора Якуба Кубіцького. Сьогодні Бельведер використовується для церемоніальних цілей і дипломатичних зустрічей.

 Стара оранжерея
Стара оранжерея була побудована для того, щоб розміщувати в ній на зиму екзотичні рослини. Разом з тим це місце особливим чином пов'язане з культурою і мистецтвом: тут знаходиться Королівський театр, а також Скульптурна галерея Станіслава Августа.


Нова оранжерея
Будівля Нової Оранжереї (зведена в 1860-1861 рр.) Було спроектовано для того, щоб в холодну погоду сховатися в апельсинових деревах і екзотичних рослинах, які влітку цвіли у відкритому саду. Середня частина оранжереї прикрашена двома скульптурами 19 століття - це пара міфологічних коханців-божеств, пов'язаних зі змінами пір року.

Амфітеатр
Амфітеатр в Королівських Лазенках стоїть осібно на тлі інших європейських об'єктів. Він поєднує в собі мотив античних руїн з функцією театру на відритому просторі. Амфітеатр на південному ставку зі сценою на острові знайшов свій нинішній вигляд в 1790-1793 рр.


Ермітаж
Невелике будівля була побудована в середині щільних дерев на деякій відстані від центральних будівель Королівської Лазенки. Передбачалося, що це місце, де його власники можуть знайти притулок від повсякденних неприємностей і провести час наодинці зі своїми думками.
Ермітаж згорів на початку царювання Станіслава Августа, і він був перебудований за проектом Доменіко Мерліні. Він перестав бути місцем для самоти і став використовуватися як резиденція близьких людей Станіслава Августа. У XIX столітті Ермітаж був розширений і піддався другорядному перетворенню.

У парку є безліч пам'ятників і скульптур. До найбільш важливим з них відносяться пам'ятники королю Яну III Собеському, композитору Шопену, письменнику Генріку Сенкевичу.















Немає коментарів:

Дописати коментар