пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Листівки «привітання» до свята Пасхи


#Лавреньовка_в_умовах_карантину. ХОБЮ ім.Б. Лавреньова пропонує #ЗалишайсяВдома


Вітальні листівки стали звичним і неодмінним символом свят. Багато сімейних архівів зберігають їх дуже багато і по сей день. Не поспішайте від них позбавлятися, адже в них ціла історія вашої родини.
Не тільки з часом, але і зараз вони можуть показати та розповісти багато цікавого, стати цікавою ілюстрованою подорожжю в минуле, яке ми пропонуємо зробити вам разом з нами.
Батьківщиною вітальної листівки була країна, відома старими багатими традиціями — Англія. Вважається що першу різдвяну листівку створив англійський художник Добсон у 1794 році. На картці, яку він подарував своєму другові, був зображений зимовий пейзаж і сімейна сценка біля ялинки. Листівка мала величезний успіх!


Справжня ж серійна листівка з'явилася теж в Англії, в 1840 році, коли державний чиновник сер Генрі Коул придумав для близьких оригінальне привітання - різдвяну листівку з малюнками художника Джона Хорслі, свого друга.

В 1843 році була видрукувана і розфарбована вручну перша вітальна листівка. На ній були зображені три символи: золото — багатство, запалені свічки — світло розуму, медові пряники — достаток у домі. Незабаром вона завоювала всю Європу.
«Привітання» як оригінальний художній жанр мали своє обличчя. Їх сюжети в основному складалися з символіки свят, яким вони були присвячені, інші були ілюстрацією свята в місті, селі чи в побуті. Побутова тематика листівок зверталася до історичних сюжетів, нагадуючи про традиції XVII в.
Сюжети «привітань» були розраховані на різні смаки і соціальні верстви населення. По суті, вони показували багатий традиціями християнський побут.
Листівки були художньою ілюстрацією, яка демонструвала для історії святкування Великодня та великодні традиції.


































Сюжети великодніх «привітань» зображали символіку християнського свята. На листівках зображували крашанки, гілки верби і квіти, дітей, птахів і звірів. На них друкувалися вірші знаменитих поетів і лаконічні поздоровлення зі святом Святої Пасхи.




















Можна сказати, склався своєрідний канон «привітань». Листівка повинна бути високохудожньою і водночас простою, яскравою, веселою, як саме свято.




















Відрадно, що великодня листівка як невіддільним символ світлого Великодня, повертається в наше життя.
Триває традиція — триває життя. Великдень — це свято Воскресіння, символ вічного життя.









































Немає коментарів:

Дописати коментар