четвер, 2 квітня 2020 р.

Найкрасивіші мости Польщі


Досить часто мости виконують не тільки функціональну роль, але і є пам'яткою і гордістю міста. У Польщі безліч мостів гідних уваги, ми ж пропонуємо ознайомитися з найкрасивішими з них.

Міст im. Antoniego Madalińskiego, місто Остроленка
Споруда моста через річку Нарев за проектом інженера Марека Ян Лагоди тривала два роки і була завершена в 1996 році. Зразком для польського проекту виступив міст Barqueta, побудований в 1992 році в Сівілом, Іспанія. Довжина конструкції становить 110 метрів, ширина 32 метрів.
Міст привертає увагу в першу чергу своєю незвичайною конструкцією і яскравим червоним кольором, який виконує функцію відлякування птахів від конструкції. Міст має свого покровителя, їм є знаменитий польський воєначальник Антоні Мадалінскі.


Міст Siekierkowski в Варшаві
Міст Сікерковскій у Варшаві це третій по довжині міст в Польщі, його довжина становить 500 метрів, а ширина 40 метрів. Будівництво моста тривало два роки, в 2002 році міст введений в експлуатацію. Підвісна конструкція моста утримується на двох пілонах у формі літери Н, кожен з яких заввишки 90 метрів. Від пілонів спускаються 56 канатів яскраво-оранжевого кольору, загальною довжиною 5300 метрів.
Проект моста підготував інженер Стефан Філіпюк, ціна споруди склала 200 млн злотих. У 2008 році зображення моста з'явилося на польських поштових марках, в честь проекту «Мости Польщі».


Міст Kotlarski в Кракові
Краківський міст визнаний найдовшим арочним мостом в Польщі, які не мають опори в річці. Крім того, Котлярська міст є другим по ширині мостом над Віслою. Довжина моста - 166, 6 метрів, а ширина - 36,8 метрів. Міст був введений в експлуатацію в 2001 році, проектувальником виступив Вітольд Гавловські.
Розмах єдиного прольоту моста складає 166 метрів. На момент завершення будівництва, міст займав 20-е місце по довжині такого типу моста в світі. Ціна споруди - 132,7 млн злотих.


Міст im. Jana Pawła II в Пулавах
Міст ім. Яна Павла II є найдовшим арочним мостом в Польщі. Загальна довжина моста - 1038 метрів, ширина 22,3 метра. Вартість будівництва цього мосту складено 170 млн зл. Міст, який називався іменем Папи римського Яна Павла II, був відкритий в 2008 році.
Конструкція і параметри моста на момент будівництва значно перевищували існуючі національні досягнення в цій сфері. Станом на 2008 рік єдиний проліт мосту, довжиною 212 метрів, був найдовшим дуговим прольотом в Польщі.


Міст im. Bronisława Malinowskiego, місто Грудзендз
Міст ім. Броніслава Малиновського в м Грудзендз - це найдовший міст з автомобільним і залізничним рухом в Польщі. Сталевий міст, довжиною тисячі дев'яносто вісім метрів, що складається з 11 прольотів був побудований німцями в 1876-1879 роки.
Назва мосту - це данина пам'яті олімпійського спортсмену Броніславу Малиновському, який 27 вересня 1981 загинув в автокатастрофі на цьому мосту.


Міст у місті Болеславец
Цей міст є найдовшим кам'яним мостом в Польщі і одним з найдовших в Європі. Довжина моста складає 490 метрів, ширина 8 метрів. Проект моста представив прусський архітектор Фредерік Гансел. Будівництво конструкції почалася в 1844 році і було виконано 600 працівниками.
Після дворічної роботи, в 1846 році міст був введений в експлуатацію. У 2009 був проведений генеральний ремонт моста, конструкція була відремонтована і піддана консервації.


Міст Grunwaldzki, Вроцлав
Найяскравішим мостом у Вроцлаві є, без сумніву, міст Грюнвальдській. Міст був побудований в 1908-1910 роках. Довжина моста складає 112,5 метрів, а ширина 18 метрів. Спочатку конструкція носила назву Імператорський міст, пізніше міст Свободи.
Архітектором моста виступив Річард Плудерман. Після руйнувань у воєнний час, за проектом Доброслава Чайки, міст був відновлений, проте без реконструкції деяких первинних елементів.


Міст Zwierzyniecki, Вроцлав
Ще одним мостом виняткової краси є міст Zwierzyniecki. Міст має довжину 62 метри і завширшки 21,80 метр. У 1655 році на місці сучасної конструкції був побудований дерев'яний міст. Під час епідемії чуми в 1704 на міст служив пропускним контрольним пунктом між кордонами міста. У 1895-1897 роках Карлом Климом під керівництвом міського архітектора Річарда Плудеманна і за допомогою інженера Фрухвірта був спроектований і побудований новий міст, такий, яким ми бачимо його зараз.


Міст у місті Волін
Міст, довжиною 664,45 метра і шириною в 12 метрів, на момент споруди був найбільшим арочним мостом в Польщі. Перші ескізи і проекти нової переправи над протокою були створені ще в 70-х роках. Будівництво ж почалося тільки в 2002 році, а завершення робіт відбулося в 2003 році. Вартість будівництва склала 65 млн злотих. У 2003 році міст отримав нагороду першого ступеня Міністра Інфраструктури за видатні творчі досягнення в галузі архітектури та будівництва.



В якому б з міст Польщі ви не знаходилися, зверніть увагу на мости, оскільки ці неймовірні конструкції часто є свого роду неповторною родзинкою міста.









Немає коментарів:

Дописати коментар