середу, 1 квітня 2020 р.

10 найкрасивіших замків Польщі!





Польщу часто називають Країною Замків - і не дарма. Всього на території Польщі знаходиться 341 замок: з них 178 є відреставрованими і відкритими для відвідувачів в якості музеїв, ще 163 замки є напівзруйнованими.
За багаторічну історію на цих землях мало не в кожному містечку будувалися замки, які служили не тільки резиденціями короля і придворних, а й будинками заможних шляхтичів, яких, як відомо, в Польщі було хоч греблю гати.
Так що тепер поляки можуть похвалитися багатим надбанням минулих поколінь і гостинно запрошують в свою Країну замків для своєрідної подорожі в минуле - в часи, коли по дорогах їздили карети з кіньми, дами носили пишні довгі сукні, а чоловіки вершили долю держави в стінах замків і палаців.
А щоб ви довго не вирішували, який серед більш трьохсот замків вибрати для відвідування, ми представляємо вам топ-10 найкрасивіших замків Польщі!

Пєскова Скала (Pieskowa Skała)
Цей мальовничий замок розташований на вершині гори і з трьох боків оточений прірвою. Перша згадка про нього сягає 1315 р. Легенда розповідає, що перший власник замку Петро Шафранець був алхіміком і займався чорною магією, намагався отримати золото зі звичайних металів і вбивав усіх приїжджих купців.
Уздовж замку знаходиться знаменита скеля, яку поляки називають "Палицею Геркулеса". З нею теж пов'язана дуже вродлива легенда, в якій говориться про те, що саме нею легендарний польський правитель Крак убив краківського дракона і залишив її тут, після чого вона вросла в землю і залишилася назавжди.


Замок Огродзенец (Zamek Ogrodzieniec)
Романтичні руїни середньовічного замку в селі Підзамче відкриті для туристів. Замок Огродзенец був побудований в XIV - XV ст. сімейством Сулімчіків. Сьогодні руїни замку обросли легендами. Місцеві жителі вважають, що тут живуть привиди і самі розповідають, як бачили їх не раз.
Зокрема, всіх лякає знаменитий привид Чорної собаки з Огродзенец, яка, за словами людей, ходить вночі навколо стін замку, тягнучи за собою довгий ланцюг. А іноді тут з'являється і душа каштеляна Краківського Станіслава Варшіцького, який деяким ввижається яко вершник без голови.


Замок Красицьких (Zamek w Krasiczynie)
Цей неймовірно красивий замок розташований всього в 10 км від Перемишля і відноситься до вишуканих ренесансних ансамблів на території сучасної Польщі. Побудований він був в XVI в. шляхтичем Станіславом Красицьким і перебудований згодом його сином, каштеляном львівським Мартіном Красицьким.
Що робить замок унікальним - це настінні розписи, які можна побачити практично в кожному залі. Ці малюнки були створені за чітко визначеним планом і охоплюють до 7000 м² стіни! Вони зображують бюсти римських імператорів, польських королів і святих. Крім того, варто також відвідати підземелля замку разом з камерою тортур і каплицю біля замку.


Замок в Голухове (Zamek w Gołuchowie)
Замок був побудований в 1550-1560 роках для воєводи Рафала Лещинського. Сьогодні в цьому мальовничому замку розташувалася філія Національного музею в Познані, де представлені історичні інтер'єри та твори мистецтва. А в прибудові до замку знаходиться вишуканий ресторан.

                                     

Бендзинський замок (Królewski Zamek Będziński)
Цей замок-фортеця був побудований в XIV ст. в період правління Казимира Великого. Замок був важливою ланкою в системі оборони західної польського кордону. Сьогодні тут знаходиться музей зброї, а також стильний ресторан, стилізований під Середньовіччя, де подають старовинні польські страви.


Замок "Дунаєць" (Zamek w Niedzicy)
Замок "Дунаєць" в Неджіце розташований на правому березі Чорштінского водосховища і був побудований, ймовірно, на початку XIV століття на місці колишнього оборонного споруди.
З замком пов'язана легенда, в якій говориться про те, що в кінці вісімнадцятого століття, в замку і його околицях проживали Інки: нащадки Тупак Амару II і частина дворянства, які рятувалися від переслідування іспанців. Там, на території замку, вони сховали частину своїх скарбів, які до сих пір не знайдені.
Сьогодні замок виконує функції музею, готелю та ресторану, будучи одним з найбільших історичних пам'яток на півдні Малопольського воєводства.


Замок "Князь" (Zamek Książ w Wałbrzychu)
Замок "Князь" - найбільший замок в Нижній Сілезії і третій за величиною замок в Польщі, побудований в 1288 - 1292 рр. князем Болько I Суворим. Сьогодні тут функціонує музей, ландшафтний парк, вражаюча кінна ферма і ресторан, де подають дуже смачну їжу.


Замок Чоха (Zamek Czocha)
Замок Чоха - оборонний замок, побудований в 1241-1247 роках на березі озера Лісова як прикордонної фортеці за наказом чеського короля 
Вацлава I.
Сьогодні замок відкритий для відвідувачів в якості музейного комплексу та готелю. Тут також розміщені ресторан і конференц-зал. Крім того, в замку, за його колоритний вигляд, часто знімають фільми.


Замок Мошна (Zamek Moszna)
Замок Мошна датується XVII ст. і є однією з визначних пам'яток Верхньої Сілезії. У замку є 365 кімнат і приміщень загальною площею понад 7 тисяч квадратних метрів. Прикрашають замок 99 веж.
Є тут також мальовничий ставок і зимовий сад. Весь комплекс розташований на території близько 200 гектарів.
В даний час замок функціонує як готель, але за окрему плату можливо і вільне відвідування цього архітектурного пам'ятника.


Замок Марієнбург (Zamek krzyżacki w Malborku)
Марієнбург, або замок Тевтонського ордена в Мальборку був резиденцією великого магістра Тевтонського ордена з 1309 по 1456 роки. Це найбільший середньовічний цегляний замок в світі (площа замку 143 591 м²) і пам'ятник Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Замок в честь Діви Марії був побудований тевтонськими лицарями на березі Ногата (гирло Вісли) в 1274 році. Підраховано, що на його будівництво було використано 4,5 млн цегли.
Сьогодні на території замку розміщується музей, де туристи можуть оглянути різні тимчасові і постійні виставки та експозиції.













Немає коментарів:

Дописати коментар