понеділок, 7 червня 2021 р.

Виткана доля М. Н. Шнайдер-Сенюк



Незабаром, 9 червня, нашій землячці,українській художниці килимів та гобеленів, фундатору та засновниці херсонської школи килимарства Марії Несторівні Шнайдер-Сенюк виповниться 85 років.

Напередодні ювілею заслуженої художниці України у відділі мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова відбулися мистецькі гостини «Виткана доля М.Н.Шнайдер-Сенюк: на зустріч із учнями 6-А класу школи № 55 міста завітала сама мисткиня.

Приємним сюрпризом для Марії Несторівни став відеоекскурс у її минуле, життєві та творчі досягнення, підготовлені працівниками відділу.

Разом із учнями вона полинула у спогади: згадала як навчалася у Львівському училищі прикладного декоративного мистецтва, як у неї народжувались ідеї створення перших гобеленів і як непросто втілити їх на практиці,підібрати та отримати після фарбування потрібне розмаїття основного базового кольору… Тим паче, що на Херсонщині її квіткові візерунки на полотні змінились ніжним різнобарв’ям рослин дніпрових заплав, красою затишних куточків степових краєвидів. 

Дівчатка, знайомі з труднощами вишивки та в’язання, були вражені терпінням та майстерністю пані Марії, адже на виготовлення кожного гобелену вона витрачала кілька місяців роботи.

Гобелени майстрині розлетілись по всьому світу. Лавреньовка пишається тим, що одна із найкращих ткацьких робіт Марії Несторівни «Ода лісам» прикрашає відділ мистецтв. Шестикласники ще раз і ще раз милувались чудовим гобеленом. Навіть, намагалися порахувати кількість відтінків зеленого кольору на полотні. 

Швидко промайнув час. І учні, і гостя отримали велике задоволення  від спілкування, свідченням якого стало фото на згадку.

Немає коментарів:

Дописати коментар