вівторок, 15 червня 2021 р.

Вуличне мистецтво сьогодні

Мурали – це сучасне вуличне мистецтво, яке спрямоване на надання краси будівлям. В  Україні, стріт-арт, як популярний напрям міського мистецтва та легітимна частина міського простору  став швидко розвиватися в двохтисячних роках .

Саме цій темі був присвячений відеоекскурс «Стріт – арт на мапі України», який працівники відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова провели для учнів 9 ІМ Херсонського обласного ліцею Херсонської обласної ради. Захід відбувся в межах діяльності культурологічної  медіастудії відділу «Мистецтво у просторі і часі».

Ліцеїсти були приємно вражені красою муралів. Їх здивувало, наскільки гарним може бути настінний малюнок  , який глибокий посил він несе у суспільство .

Працівники відділу пояснили старшоклассникам, що  наразі світове мистецтво муралізму в своїй тематиці – це звернення до болючих й досі невирішених соціальних проблем (конфліктів, зокрема, військових, проблем екології, самоідентифікації особи й т.ін.), що пояснює значимість цього візуального виду мистецтва, яке, внаслідок своєї відкритості для широкого загалу, має всі підстави стимулювати суспільство діяти. 

Молодь мандрувала  по містам нашої країни, вікриваючи  для себе популярні  зразки мистецтва стріт – арту. Теми, які прагнули донести до суспільства художники - автори цих робіт близькі та знайомі усім присутнім: самозбереження людства через здоровий спосіб життя, толерантне ставлення до іншого, самоідентифікація й пошук гармонії та абсолюту в собі, свого призначення, щоб врешті, через себе (частину цілого), змінити світове співтовариство (ціле) на краще.

Зацікавив старшокласників мурал присвячений Андрію Кузьменко , який розташований в центрі нашого міста , а також мурал , який прикрашає стіни нашої бібліотеки. Учні переконалися що реалії повсякдення характактеризуються постійними змінами і мистецтво не є вийнятком.


Немає коментарів:

Дописати коментар