четвер, 10 червня 2021 р.

Ліцеїсти пізнають кіномистецтво України


Наприкінці навчального року, напередодні літніх канікул учні 10 ІМ Херсонського обласного ліцею завітали до відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова 
Працівники відділу познайомили їх з творчістю одного із найвідоміших українських акторів Івана Миколайчука. Захід відбувся в межах діяльності культурологічної  медіастудії відділу «Мистецтво у просторі і часі» і став другим із циклу ескізів мистецького життя «Легенди українського кіно».

Старшокласників здивувало, що звичайний хлопець із багатодітної сім’ї став заслуженим та видатним кінорежисером та сценаристом: від гри в звичайному сільському самодіяльному театрі до кіностудії імені  Довженка та світового визнання.

Молодь, переглянувши уривки фільмів, була вражена неймовірним талантом Миколайчука. Недарма ж кінорежисер Сергій Парджанов згадував:

"Я не знаю більш національного народного генія...До нього це був Довженко.."

Дивовижне світло, чистота, справжність та пристрастність, яка йшла від нього у відомих фільмах "Тіні забутих предків", "Пропала грамота", "Білий птах с чорною ознакою" та інших заполонили учнів. 

Неприйнятним для них стало звинувачення радянською владою Миколайчука у націоналізмі. 

Повагу і гордість викликали сильний дух і патріотизм Миколайчука, який попри утиски та хворобу, написав сценарій, зняв і зіграв  головну роль у чудовому фільмі«Вавилон ХХ» .

Захід відбувся напередодні ювілею Івана Миколайчука - 85-річчям від дня народження, який на жаль прожив лише 46 із них . Але які цікаві та яскраві, насичені подіями були ці роки!

Так молодь відкрила ще одну, маловідому для неї, особистість культурного простору нашої країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар