пʼятницю, 18 червня 2021 р.

Трійця – одне з головних християнських свят

Свято прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. День Святої Трійці ще називають Зеленими святами або П’ятидесятницею.

Традиційно Трійцю відзначають на 50-й день після Воскресіння Христового(в цьому році це 20 травня) . В цей день, згідно з Біблією, на Матір Божу і апостолів зійшов Святий Дух у вигляді світних язиків полум'я в келії в Єрусалимі. Завдяки святому вогню апостоли змогли розмовляти на всіх мовах світу, щоб нести всюди слово Боже.

На Трійцю в храмах проводять божественні літургії і здійснюють вечірню. У цей день читаються молитви живим і померлим, молитва про зішестя Святого Духа. Пол храму прикрашають зеленими травами. Свято має ще один символ - розцвітання природи і початок нового життя.

Традиції, звичаї великого свята

Цей день має безліч цікавих традицій. Однією з них є плетіння вінків. Дівчата збирали трави, робили з них прикраси і ввечері запускали в річку. Куди поплив вінок (до якого берега) - звідти чекай нареченого. А якщо він застряг на місці, швидкої весілля не бувати. Цікаво, що води в цьому ритуалі стосуватися не можна.

Будинки на Зелений тиждень прикрашають гілками дерев і квітами, бажано освяченими в храмі. Вони вважаються оберегами від злих духів, хвороб, недобрих помислів.

На Трійцю популярні сватання. У народі вірили, що засватана дівчата в цей день будуть щасливі в шлюбі.

У воду кидали частування (бажано крупи) для лісовика, русалок та інших духів. Вважається, що вони активні в цей день і їх потрібно задобрити.

Що не можна робити на Трійцю

  • Забороняється в велике свято займатися важкою фізичною працею. Можна виконувати повсякденну роботу по дому - наприклад, готувати. А ось затівати прибирання можна.
  • Не можна шити, прати, різати, стригтися.
  • Заборонено копати землю, висаджувати рослини, косити траву, рубати дерева.
  • Не можна сваритися, лаятися, лихословити, ображатися на близьких, думати про погане і сумувати.
  • Вінчання на Трійцю не проводять.
  • За народними прикметами краще не купатися у водоймах, щоб не тягнули русалки.

Немає коментарів:

Дописати коментар