понеділок, 2 вересня 2024 р.

«Маестро Космос» Сергій Параджанов

Сто років тому, 9 січня 1924 року, у Тифлісі, у вірменській родині народився хлопчик Саркіс – в майбутньому знаменитий на увесь світ режисер-авангардист Сергій Параджанов. Йому судилося зняти кілька фільмів, визнаних шедеврами, потрапити до радянської в'язниці, вижити там у найважчих умовах і стати одним із найвидатніших кінорежисерів ХХ століття. 

Приїхавши на початку 1950-х років працювати в Київ,  Параджанов зняв кілька типово соцреалістичних фільмів і низку документальних та науково-популярних картин, які допомогли йому знайти власний стиль.  Справжнім вибухом у кіномистецтві стала екранізація Параджановим твору Михайла Коцюбинського – картина “Тіні забутих предків”. Фільм став однією з найяскравіших подій радянського кінематографу 60-х років. До Сергія Параджанова у 1964 році прийшла міжнародна слава. 

Фільм вийшов українською мовою і не був дубльований російською, що було для того часу майже нечуваним. Параджанов одразу став знаменитістю, відомим режисером, а влада побачила в ньому ще й українського націоналіста. Він потоваришував з дисидентами і не приховував свого невдоволення культурною політикою Радянського Союзу. Ще й під час прем’єрного показу здійнявся протест проти арештів української інтелігенції. Почалися переслідування режисера, а згодом і арешт, в’язниця за надуманими звинуваченнями.

Окрім “Тіней забутих предків”, важливими стрічками Сергія Параджанова є “Ашиб-керіб” та “Колір граната” – картина, яка за кордоном вважається одним із найзначніших творів світового кіно. Сергій Йосипович вмів все – намалювати, змайструвати декорацію, пошити костюм, написати (наспівати) сценарій, загримувати, вибрати актора, поставити сценічний танок, розвести мізансцену, закомпонувати кадр... 

Параджанов ще й художником був. На професійному рівні він працював з технікою колажу, графічного малюнка, виготовляв ляльки та декорував предмети одягу.  

Фахівці відділу мистецтв створили до 100-річчя від дня народження творця візитної картки українського «поетичного кіно» відео із циклу “Знакові постаті української культури” – “«Маестро Космос» Сергій Параджанов”.

Тож, тепер всіх бажаючих дізнатися більше про життя та творчість Сергія Параджанова  запрошуємо до перегляду мистецької розвідки, створеної у межах бібліотечного проєкту “Погляд з історії”. 

Немає коментарів:

Дописати коментар