понеділок, 30 вересня 2024 р.

Міжнародний день музики

Музика – це надбання усіх народів і народностей, один із найпрекрасніших винаходів людства. 

З 1975 року, прагнучи до поширення музичного мистецтва, реалізації ідеалів миру і дружби між народами, розвитку культур, обміну досвідом та шанобливого ставлення до естетичних цінностей 1 жовтня у всьому світі відзначають Міжнародний день музики. Цей день засновано Міжнародною радою при ЮНЕСКО. 

Музика має дуже потужну енергетику, допомагає людині пізнавати себе, є чудодійним засобом залучення до добра і краси, пробуджує в нас уявлення про високе і величне. Музика допомагає людям справлятися з болем і тугою, вона може покращити настрій, дати людині відчуття щастя. Кожен з нас має свої улюблені мелодії, які змушують нас плакати і радіти, задумуватися про сенс життя. Грецькі філософи вважали навіть, що музика здатна формувати характер людини.

Вчені встановили, що під дією музики у людини, а також деяких тварин змінюється кров’яний тиск, відбувається збільшення частоти серцевих скорочень, знижується ритм і глибина дихальних скорочень. У медицині з давніх часів навчилися використовувати нейрофізіологічний вплив музики.

В Японії було проведено спеціальний експеримент з матерями-годувальницями. Виявилося, що під час слухання класичної музики у них на 20–100 % зростала кількість молока. Класична музика здатна навіть знижувати агресивність у бджіл. 

Під музику люди співають та танцюють, музика допомагає виражати культуру нації, надихає на творчість. Музика нас супроводжує протягом життя - і коли нам весело, і коли нам сумно, і коли ми закохані, і коли задумливі. Вона впливає на наші емоції, звучить в унісон нашим почуттям і переносить у світ спогадів, а також у світ попередніх епох. У цьому її чаклунство.

Раніше майже всіх дітей прийнято було навчати гри на тому чи іншому музичному інструменті. Крім естетичної користі, у юних музикантів покращувалася пам'ять та здібності до точних наук. Існує прямий зв'язок між грою на музичних інструментах та математикою, адже при прослуховуванні музики утворюються нові нейронні зв'язки та, відповідно, покращується робота мозку. Приємний спосіб підвищити свій інтелект!

Цікаві факти про музику та музикантів:

– вчені вважають, що після виникнення в Африці музика існує, принаймні, 50 тисяч років. Цей вид мистецтва мав важливу роль в житті давніх єгиптян, греків, китайців. Збереглися настінні рельєфи давніх єгипетських храмів і гробниць, давньогрецькі вази із зображенням музикантів та музичних інструментів;

– найстарішим музичним інструментом, можливо, є флейта. Цей інструмент був виявлений поряд зі скульптурами, які знайшли 35-40 тисяч років до н. е.;

– у 2000 році китайські археологи виявили музей музичних інструментів, створених 2 тисячі років тому; 

– вчені провели різні дослідження і довели, що почуття ритму мають не тільки люди, але і деякі тварини. Наприклад, папуги какаду дуже люблять танцювати і добре вловлюють музичний ритм. Музична пам’ять і слух також є у слонів. Встановлено, що ці тварини люблять скрипку і басові звуки низьких мідних інструментів;

– музика століттями використовувалася як відновлювальний і зцілювальний засіб. Вона сприятливо впливає на серце, систему кровообігу, психоемоційний стан. Під час спортивних тренувань прослуховування музики може підвищити витривалість на 20%. Крім того, чим більше людина слухає музику, тим краще стають її розумові здібності та пам’ять.

Міжнародний день музики – свято, яке об’єднує всіх, хто любить цей надзвичайний вид мистецтва і присвятив йому своє життя, тих, хто пише музику і дарує її людям, хто виховує юних музикантів або просто слухає, отримуючи велику насолоду від її звуків. Музика є зрозумілою всім інтернаціональною мовою, що здатна розтоплювати людські душі. Сама музика ніколи не старіє, натомість дозволяє доторкнутися не лише до часів її авторів, але і заглянути в майбутнє. 

Продовжуймо любити музику, відкривати для себе надзвичайно різноманітний, хвилюючий і невичерпний світ цього мистецтва. Нехай музика щодня додає нам радості, життєвих сил, натхнення та безліч позитивних емоцій! 

Запрошуємо до Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова у відділ мистецтв, де можна знайти цікаву літературу про музику, композиторів та виконавців.

А також пропонуємо переглянути наші відео:

  • про українського композитора Володимира Івасюка див. тут
  • виконавицю українських пісень Квітку Цісик див тут
  • незвичайні “Крижані музичні фестивалі” див тут
Приємного перегляду!


Немає коментарів:

Дописати коментар