субота, 14 вересня 2024 р.

Сонячна палітра Олексія Шовкуненка

На думку мистецтвознавців, цього видатного майстра вважають тонким колористом, сміливим новатором, який досконало володів технікою акварелі та олійного живопису, гуаші та пастелі. Мова йде про митця, чиє ім’я носить  Херсонський художній музей — про корифея українського живопису Олексія Шовкуненка. Чергова  (в межах бібліотечного проєкту “Погляд з історії”) мистецька розвідка бібліотекарів відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова із циклу “Знакові постаті української культури” - “Сонячна палітра Олексія Шовкуненка” створена до 140-ї річниці від дня народження художника.

Олексій Шовкуненко —  портретист і пейзажист за покликанням, майстер натюрморту. В цих жанрах художник завжди прагнув сказати своє слово про нашу дійсність, виразити своє ставлення до неї. Його вважають основоположником індустріального пейзажу в українському мистецтві.


Херсонські мотиви, спогади дитинства і юності залишалися у творчих пошуках художника впродовж усього його життєвого шляху. Насамперед  вони відбилися в його захопленні етюдами, які присвячені зеленим базарам у Херсоні.


Митець створив велику й різноманітну портретну галерею. Він  —  автор численних портретів письменників, акторів, архітекторів, скульпторів, героїв війни та праці.вкуненка вважають тонким майстром класичного натюрморту. 



Тож, запрошуємо до перегляду відео ”Сонячна палітра Олексія Шовкуненка”.

Немає коментарів:

Дописати коментар