пʼятницю, 12 січня 2024 р.

“Я малюю на радість людям“

Це слова відомої української художниці Марії Примаченко. До 115-ї річниці від дня народження Марії Оксентіївни фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова запропонували учням 9-10 класів шкіл Херсона познайомитись із біографією та творчістю художниці, яку було визнано як зірку першої величини у «Всесвітній енциклопедії наївного мистецтва», виданій у Белграді у 1984 році.

Переглянувши мистецьку розвідку «Фантасмагорії Марії Примаченко», старшокласники дізналися, які труднощі здолала ця малописьменна жінка з нелегкою долею та яких висот досягла у своїй творчості. 

Адже роботи Марії Примаченко були відзначені і золотою медаллю на всесвітній виставці в Парижі (1937), і Національною премією України ім. Т. Г. Шевченка (1966). З відео учні довідалися, за які серії отримала художниця ці нагороди та побачили  унікальний фантастичний світ, створений геніальною українкою. З цікавістю вони роздивлялися відомі картини поліської мисткині. 

Зачепила увагу глядачів і розповідь про те, як робота Марії Примаченко “Квіти виросли коло четвертого блока”  послугувала Україні в час російської навали.


Запрошуємо переглянути мистецьку розвідку «Фантасмагорії Марії Примаченко», якою розпочато цикл «Знакові постаті української культури».

Дивитись відео тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар