вівторок, 9 січня 2024 р.

Михайло Задніпровський - родоначальник акторської династії

Шанувальникам українського театру і кіно добре відомі імена Леся та Назара Задніпровських і вже мало хто пам’ятає іх батька та діда - Михайла Задніпровського, відомого свого часу актора. Сьогодні, 9 січня 2024 року, йому минає 100 років.

Народний артист України Михайло Олександрович Буряченко (справжнє його прізвище) народився 9 січня 1924 року у м. Кам’янка.

Навчався майбутній актор у Кам’янській середній школі № 1, грав у шкільному театрі. У 1941 році юнак закінчив школу і відразу пішов добровольцем на фронт. Його шлях воїна проліг від Сталінграда до Праги. Був тяжко поранений.

У роки війни Михайло Олександрович брав участь в армійській художній самодіяльності. Тоді ж познайомився з артистом М. Задніпровським і на його прохання взяв його прізвище для сценічних виступів. 

Коли закінчилася війна, Михайло Олександрович вступив до Київського інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. З 1950 року пов’язав своє життя з Київським державним академічним українським драматичним театром ім. І. Франка.

За тридцять років сценічної діяльності Михайло Задніпровський створив чимало глибоких і хвилюючих образів, знявшись у кількох художніх фільмах і зігравши на сцені більше ста ролей у спектаклях української та світової класики. Михайло Задніпровський грав у спектаклях «Пам’ять серця», «Загибель ескадри», «В степах України» О. Корнійчука, «Фараони» А. Коломійця, «Украдене щастя» І. Франка, «Правда і кривда» М. Стельмаха та багатьох інших.


За виконання ролі капітана Максима Максимовича в п’єсі Корнійчука «Пам’ять серця» М. Задніпровському була присуджена премія УРСР імені Т. Шевченка. Також талановитому акторові було присвоєно почесне звання – Народний артист України.



Помер Михайло Задніпровський 19 червня 1980 року. Його давні воєнні рани так і не загоїлись остаточно і стали причиною передчасної смерті артиста.


Справу М. Задніпровського на сцені театру продовжили його рідні: дружина Юлія Ткаченко і син Олесь з дружиною, онук Назар. Акторська династія продовжується …

Немає коментарів:

Дописати коментар