четвер, 30 березня 2023 р.

Геній, що випередив час

 30 березня - День народження Вінсента ван Гога

  Вінсент ван Гог – нідерландський художник-постимпресіоніст, чия творчість, практично неоцінена за життя, стала надбанням людства, феноменом, який значно випередив свій час. Творець, для якого не існувало канонів і обмежень, художник, не зрозумілий і не визнаний сучасниками, людина, чиє сповнене божевілля та самотності життя обірвалося трагічно – все це про нього, про художника, який більшою мірою належав своїм роботам, ніж собі самому.

Усього за десяток років ван Гог створив приблизно 860 картин олією та понад 2100 робіт у різних жанрах та техніках. Його працездатність дивувала, а вміння бачити не форму, а суть вражало.

Народився Вінсент, старша дитина у будинку протестантського священика, 30 березня 1853 року у селі на півдні Нідерландів. Він був важкою, незвичайною дитиною, яка завжди ніби залишалася осторонь. Освіта хлопчик отримував спочатку у сільській школі, потім у інтернатах, але незабаром раптово кинув навчання.


Ван Гог влаштувався у компанію свого дядька, яка займалася продажем картин. Але, все ж таки, він намагався знайти своє місце в житті, свій шлях: багато часу присвячував Біблії та навіть збирався стати священиком. Він багато навчав і проповідував, а ночами малював, щоби заробити на життя.

  Потрясіння сипалися на Вінсента одне за одним: його прагненню стати священиком не збулося, любовні почуття були відкинуті, надії на сімейне життя зруйновані, а стосунки з рідними все погіршувалися. Це сильно впливало на його психічний стан, а єдиним порятунком залишався живопис та тісні стосунки з братом Тео, який завжди його підтримував, у тому числі матеріально.

Художник переїхав до Парижа, де вивчав роботи імпресіоністів та японських живописців.

Остання дуже сильно вплинула на манеру листа Ван Гога. Але незважаючи на очевидне зростання, безумовний талант і унікальний стиль, що чітко простежується, публіка і критики не особливо помічали роботи Вінсента, що було для нього дуже болючим і пригнічуючим. Він переїхав до містечка Арль, де збирався створити свого роду братство художників. Тут же стався відомий інцидент, коли в ніч після сварки з Полем Гогеном ван Гог відрізав собі мочку вуха. Його помістили до психіатричної лікарні.

Після виписки митець вирушив до іншої лікарні, де провів цілий рік, постійно малюючи. Роботи того періоду остаточно сформували його стиль і стали одними з найкращих у спадщині Ван Гога.

До Вінсенту почало приходити визнання і слава, тільки вони вже не тішили змучену хвороб душу художника. Він поїхав до Овер-сюр-Уаза, де, вийшовши на прогулянку, вистрілив собі в серце. Проте спроба самогубства не вдалася, і тяжко поранений ван Гог зміг сам дістатися до будинку. Вночі 29 липня 1890 року він помер від сильної крововтрати. Весь цей час поряд був Тео.


Вінсент ван Гог пішов, коли йому було лише 37 років, але його картини – це справжній зразок позачасового мистецтва, вони надихають, зачаровують і дивують навіть зараз, надаючи величезний вплив на мистецтво «поствангоговського» періоду.



Мурал із репродукцією картини "Зоряна ніч" прикрашає Херсонську обласну бібліотек для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова. Авторка - молода  херсонська художниця Уляна Кушнір.

Немає коментарів:

Дописати коментар