четвер, 23 березня 2023 р.

Олексій Богданович - актор театру й кіно

 23 березня своє 60-річчя зустрічає Олексій Богданович - український актор театру і кіно. Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1996), Народний артист України (2006).

  Олексій Богданович – знаковий артист на українській сцені. Він завжди втілював шляхетний дух свого народу у виставах української та європейської класики. А його вишукана вимова ведучого національних церемоній та концертів піднесла актора до рівня голосу української культури.

І тепер уже мало хто повірить, що Олексій виріс у російськомовній родині на Сумщині, а рідну мову вивчив уже в столиці під час навчання в Київському театральному інституті імені Карпенка-Карого. І так вивчив, що його ще студентом запросив до Театру української драми імені Івана Франка (нині Національний академічний театр імені Івана Франка) легендарний режисер Сергій Данченко, львів’янин за походженням.

Богданович швидко увійшов до когорти провідних майстрів сцени. І хоча його часто манили перебратися до Москви, не зраджував ні своїй Батьківщині, ні рідному театру.

  У творчому доробку актора численні різнопланові ролі в театрі та кіно. Тож, двічі він ставав володарем премії « Київська пектораль» та, а в 2004 році - Людина року.

За свою творчу та громадську діяльність Олексій Богданович нагороджений:

Орденом "За заслуги" III ступеня (2018),

Медаллю за вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва Міністерства культури,

Почесною грамотою Кабінету Міністрів (2010).


Немає коментарів:

Дописати коментар