вівторок, 21 березня 2023 р.

Майстер гутного скла Андрій Бокотей

 21 березня вітаємо академіка НАМУ, Народного художника, лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, професора Львівської національної академії мистецтв Андрія Андрійовича Бокотея з його 85-річчям.

  Назвати майстра видатним буде визначенням надто делікатним: ім’я і праці ювіляра добре відомі в Україні і далеко за її межами — без перебільшення, від Португалії до Китаю. Сьогодні нашу культуру неможливо уявити без Андрія Бокотея, як і його творчість — не усвідомити, а особистість — не зрозуміти окремо від славного, давнього родоводу.

  Майстер декоративно-ужиткового мистецтва народився 1938р. в с.Брід на Закарпатті (Україна). 

Закінчив Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтва (1965; викладачами були Роман Сельський, Карло Звіринський), де відтоді й працював (нині Львівська Академія мистецтв): викладачем кафедри художньої кераміки, від 1990 року — завідуючим кафедрою художнього скла, професором, проректором (1996—2000) і врешті ректором (2000—2015). Голова Львівської організації СХУ (1991—92). Працював над комплексним оформленням музично-драматичних театрів у Хмельницькому (1982—83), Житомирі (1984—85), Ужгороді (1984—87) та інших громадських споруд (люстри, бра, світильники, декоративні композиції тощо). Автор об’ємно-просторових композицій «Квітка України» на Виставці господарських досягнень у Загребі (1974) і для центрального залу Львівського автовокзалу (1980).

Андрій Бокотей розробив нові технології художньої обробки скла й тому для його робіт було запропоновано нове поняття — «станкове образотворче скло». Став першим в Україні представником всесвітнього руху «студійного скла». У композиціях простежуються багатозначні образно-смислові зв’язки: скло — стихія; скло — матеріал; космос — стихія і матеріал. На основі кулі, краплі, циліндра, куба, наповнених пластичним життям, кольором і світлом, побудовано багато його композицій.

 Митця також хвилюють проблеми екології, виражені у серії пластів під назвами: «Карпати» (1980), «Захід», «Сакура», «Відображення» (усі — 1986) та ін. Бокотей постійно експериментує, створює декоративні пласти, своєрідний живопис у склі — абстрактні, асоціативно-умовні пейзажні композиції. Для нього характерні також оригінальні новаторські кроки у просторовій скульптурній пластиці.

  Андрій Андрійовичем з 2015 керівник Західного науково-мистецького центру Національної академії мистецтв України. 

 Він ініціатор проведення у Львові з 1989р. міжнародних симпозіумів гутного скла. Засновник Музею скла у Львові. В. Бокотей численних персональних і групових виставок в Україні, Китаї, США, Франції, Бельгії, Ізраїлі, Польщі, Росії, Литві, Естонії, Латвії, Угорщині, Голандії, Данії, Фінляндії, Норвегії. 


Його роботи зберігаються  у НМУНДМ, Національному музеї у Львові, Сумському художньому музеї, Художньому фонді України, музеї скла Ф. Ліндгарда (Данія), Національному художньому музеї України.


За свої творчі літа митець нагороджений срібною медаллю Академії мистецтв СРСР (1989), Кавалерським хрестом Ордена «За заслуги» Республіки Польща (2009), Орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (2013), Орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня (2016).

Немає коментарів:

Дописати коментар