суботу, 25 лютого 2023 р.

Золотий тенор Італії

Друзі! 25(27) лютого минає 150 років від дня народження італійському оперному співаку Енріко Карузо.

Енріко Карузо - це великий співак, ім'я якого, без сумнівів, відоме в усіх куточках нашої неосяжної планети. Його пісні і чарівний вокал являють собою зразок вищого музичного мистецтва. Саме тому його композиції легко переступили межі країн і континентів, прославивши ім'я великого італійця на багато десятків років.

Енріко Карузо народився в Неаполі 27 лютого (за іншими даними 25 лютого) 1873 року. Його сім'я була небагатою, і Енріко не отримав якогось гідної освіти. Він став співати ще дитиною, в церковному хорі. 


Прийшовши до розуміння, що спів — це його покликання, Карузо став брати уроки вокалу. Його дебют відбувся в рідному місті в 1895 році, а через два роки він став знаменитим, виконавши партію Енцо в опері «Джоконда» Понк'єллі.

У 1900 році Карузо вперше вийшов на сцену театру Ла Скала в Мілані з партією Неморіно в опері «Любовний напій» Доніцетті. У 1902 році він вперше виступив у театрі Ковент-Гарден у Лондоні (Герцог в опері Верді «Ріголетто»). Тріумф оперного співака Карузо пов'язаний з театром Метрополітен-опера в Нью-Йорку, де він був провідним солістом в період 1903-1920 років.


Ми знаємо як звучить голос Карузо завдяки грамофонних записів, яких він зробив більше 250 — майже весь свій основний репертуар. Карузо володів голосом рідкісного тембру, який звучав то як тенор, то як баритон. Карузо є легендою оперного мистецтва, його спів — зразок для багатьох поколінь виконавців.

Карузо прославився виконанням партій в операх Джузеппе Верді («Трубадур», «Бал-маскарад», «Аїда»), Леонкавалло («Паяци»), Пуччіні («Дівчина з заходу»). Крім оперних партій він виконував неаполітанські пісні.


Помер великий тенор в Неаполі 2 серпня 1921 року, у віці 48 років.

Enrico Caruso - A Dream (Victor, 1920)див. тут

Немає коментарів:

Дописати коментар