понеділок, 10 серпня 2020 р.

Яскравий шлях в мистецтві Володимира Чуприни

 #Лавреньовка_в_умовах_карантину пропонує...

Народний художник України, заслужений діяч мистецтв України, мистецтвознавець, Академік Каліфорнійської АН освіти та мистецтва, професор кафедри художньої культури Херсонського державного університету Володимир Григорович Чуприна 11 серпня святкує своє 80-річчя!
Про життя митця написано чимало. Народився Володимир Чуприна 11 серпня 1940 року в селі Хорли Каланчацького району Херсонської області.
В дитячі роки почалося захоплення хлопця малюванням. Перші навички майстерності він отримав у Республіканській середній художній школі ім. Т. Шевченка. Тут відбулася зустріч юнака з видатним українським живописцем Олексієм Олексійовичем Шовкуненком. Саме його майстер вважає своїм головним вчителем і тим самим джерелом, з якого він черпає своє натхнення. Пізніше, в 1968 р. закінчив Київський художній інститут (педагог Білецький П.О.).
Після навчання приїхав до Херсона, де живе й працює понині.
Автор досліджень з етнографії Херсонщини та творчості митців Георгія Курнакова, Анатолія Платонова, Івана Ботька, Фелікса Кідера та інших.
Як живописець почав виставлятись з середини 1980-х років на всесоюзних, республіканських та зарубіжних виставках.
Володимир Чуприна займає особливе місце у сучасному живописі.
Він багато і плідно працює пензлем і фарбами, створюючи свій неповторний естетський «чупринівський» світ, для якого характерні особливі авторські прийоми, витончена гармонія, узагальнена форма, декоративність, складні поєднання тонів і напівтонів, «гра» темного і світлого.




Художник полюбляє творити свої картини в техніці олійного та темперного живопису, в техніці пастелі, але перевагу віддає акварелі. І це не випадково. Йому вдалося розширити горизонти акварельного мистецтва та вийти за рамки усталених уявлень про акварелі. Це один з українських акварелістів, який використовує техніку монотипії у великих форматах.

























Майстерність митця, який по суті малює свої почуття, визиває справжню захопленість. Казкова атмосфера його картин – жива й емоційна, вона приваблює своєю щирістю і правдивим відбиттям внутрішніх емоцій. Не відриваючись від традицій народної творчості, художник підкорює шанувальників мистецтва своїм безсумнівним і дуже особливим професіоналізмом.





















Змістовні і переконливі акварелі Володимира Чуприни є творами надзвичайного естета, закоханого у свою рідну землю і відданого українській культурі.
Сьогодні твори Володимира Чуприни відомі не тільки в нашій країні, а й далеко за її межами. Вони зачаровують і захоплюють глядачів новизною бачення навколишнього світу. У його пейзажах зображена не тільки природа рідної Херсонщини, а й Криму, Львівщини, Росії, Болгарії, Угорщини. Проте, у творчості ювіляра переважають роботи, присвячені нашому краю... Серед них: «Дари Херсонщини», «Херсонський натюрморт», «Зимовий ліс», «Лиман в Станіславі », «Осінь золота »,«Засніжило»,« Круча », «Херсонський степ»,« Лиманський мотив», «Херсонщина» та багато інших.






























Автор відомий і своїми численними натюрмортами, які приваблюють своєю неповторністю, яскравими фарбами й дивовижною простотою. Здавалося б такі нехитрі сюжети, як яблука з глечиком молока на дощаному столі, в’язка риб із сіткою, гірка черешні або букет ромашок, а скільки виникає емоцій, коли бачиш ці унікальні картини, створені майстром, закоханим в навколишній світ.
 
Його твори зберігаються у багатьох музеях та приватних колекціях Європи.

Колектив бібліотеки ім. Б.А. Лавреньова щиро вітає майстра з ювілеєм і бажає йому міцного здоров’я та благополуччя всій його родині!

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар