пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

Акварелі Олександра Бережного

#Лавреньовка_в_умовах_карантину пропонує... Історія Херсона зберігає в собі багато імен видатних діячів, які прославили наше місто на весь світ і залишили після себе безцінну творчу спадщину. Серед таких діячів дуже багато представників художнього мистецтва. Один з них - Олександр Миколайович Бережний - наш сучасник, чудовий, талановитий художник, творець унікальних полотен.
Народився Олександр Бережний 30 серпня 1950 року в місті Сатка Челябінської області. У школі вчився добре, був упертим і не хотів отримувати "трійки". Малював в дитинстві багато і з задоволенням, але ізостудії в селищі не було і все йшло самопливом. У 1963 році сім'я Бережних переїхала в Україну. Будучи вже підлітком, Олександр Бережний навчався в школі в Олешках, тут же відвідував заняття з малювання в ізостудії у Паршакова Р.А. Подальшу освіту майбутній художник отримував в Одеському педагогічному інституті імені К.Д. Ушинського на художньо - графічному факультеті. Під час навчання в інституті у Олександра Бережного з'явилося цікаве, екстремальне захоплення - заняття альпінізмом. Він підкорив вершини гір і перевали Тянь-Шаню, Кавказу, Гімалаїв, Високих Татр, Карпат і Криму, відвідав базовий табір першої радянської експедиції на Еверест в 1982 році. Ця подорож до Евересту, до речі, надихнула художника на створення серії портретів підкорювачів Евересту і гірських пейзажів, які були представлені на виставці в Києві (1982-1983рр.)
Другою любов'ю Олександра Бережного, після гір, стала водна стихія - море і океан. Побачити їх міць і справжню красу поблизу йому вдалося, коли він служив матросом на відомому красені-барці "Товариш". Видатний український художник може і зараз би продовжував творити, створювати нові шедеври, надихаючись природою і людьми, але в 2009 році його життя трагічно обірвалося ... Але в нашій пам'яті, як в історії міста Херсона, видатний художник, Олександр Бережний, залишиться назавжди.
Він прожив своє життя не даремно, гідно: став учасником багатьох республіканських та зарубіжних виставок в Іспанії, Франції, Бельгії, Голландії, Німеччини, Польщі, Угорщини. Єдиний з українських художників під патронатом посольства України в Німеччині, представив персональну виставку на Всесвітній виставці ЕКСПО - 2000 (am Мeer, Bільгeльмcxaфeн). Створив серію "Херсонські акварелі", до якої увійшли 300 міських пейзажів старовинного Херсона, на її основі було створено перший в історії міста художній альбом "Акварелі Олександра Бережного: Херсон очима художника". Пропонуємо вам відео перегляд «Херсон очима художника».

1 коментар: