четвер, 31 жовтня 2013 р.

Чарівниця з країни Світла і Тіні: графіка Інни Гречаної




Щоразу, відкриваючи нову виставку-вернісаж творчих досягнень одного з багатьох митців рідного краю, ми звертаємо увагу громади на унікальність і неповторність таланту її автора. І це не перебільшення, адже стільки яскравих та обдарованих майстрів зустріли ми за роки діяльності ART-агенції «Дивоквіт»! Всі вони працюють в різних видах і техніках мистецтва, але всі – безперечно, талановиті! 



Наприкінці жовтня, до багатогранної мистецької палітри Херсонщини долучилася ще одна неповторна «зірочка» - Інна Гречана. Виставка її робіт «Країна Світла і Тіні: графіка фентезі» справді вражає глибоким філософським змістом і високим рівнем майстерності виконання, неочікуваним і несподіваним для художника-аматора.





Духовний світ Інни настільки багатий і різноманітний, її уява зазнає таких бурхливих злетів і перетворень, що все це знаходить відображення на папері. Просто неймовірно, як їй вдається зосередитись, миттєво вхопити мінливі образи і зобразити на папері свої думки, фантазії, мрії, сни… І це лише за допомогою простого олівця, туші, рідше акварелі, частіше в монохромній чорно-білій гамі з вкрапленнями червоного. І, о, диво!  Ми впізнаємо у графіці художниці власні думки, риси характеру, страхи та надії… Дивовижна графіка!




Вже 11 років захоплення аніме – стилем японської анімації, стало не просто хобі, а способом життя Інни, яка творить під іменем "Радужный змей". Японське слово "аніме", що означає "анімація", з'явилося на самому початку XX століття, у період зародження японської кіноіндустрії, як позначення анімації, зробленої саме в Японії, що має характерні саме для неї стилістичні ознаки. Основоположником традицій сучасного аніме став Осаму Тедзука, часто званий "богом аніме й мангі" - він заклав основи того, що пізніше еволюціонувало в сучасні Аніме-серіали. Саме Тедзука розвив манеру малювання великих очей персонажів для передачі емоцій, розробив характерну манеру зображення персонажів і фонів. 
Сьогодні аніме представляє собою своєрідний культурний простір, що включає в себе безліч унікальних сюжетних й ідейних символів, шаблонів і типажів.







Анімація як оживлення, одуховлення неживої матерії художніми засобами складна справа навіть для професіонала, але Інна блискуче справляється з цим непростим жанром, можна сказати, що стиль і майстер знайшли один одного! Адже творчість молодої художниці повністю відповідає тлумаченню поняття «анімізм» - магічне пантеїстичне відношення майстра до своїх творів, наділення їх людськими якостями, та самому способу творення – «сon anima» - що означає із душею. 



Написати про роботи Інни важко. Їх потрібно розглядати, брати до рук, уважно вдивлятися у вигадливі поєднання ліній, обмірковувати, розгадувати загадки, символи та натяки…  Як, наприклад, передати на папері гнів, заздрощі, егоїзм, або різницю між земним та небесним світом, звуки флейти чи зміст прочитаних книг? Та дивлячись на малюнки Інни розумієш – справді можна! 




Але разом з філософом, в Інні живе маленьке дівча, якому ще хочеться погратися, почитати книжки в стилі фентезі, переглянути мультфільми-аніме, якими так захоплюються сучасні діти та підлітки, тому не дивно, що багато малюнків Інни, особливо виконані в техніці коміксів манга, приваблює до робіт художниці і малечу, і юнацтво.


 


Сподіваємось, що виставка у нашій бібліотеці стане початком реалізації самобутнього та яскравого обдарування молодої художниці, початком її творчого злету, що її талант стане відомим широкому загалу. А ми будемо пишатися, що відкрили світу Інну Гречану!  

фотографії Валентини Моісеєвої




1 коментар:

  1. Яка талановита та обдарована у нас молодь! Успіхів молодим митцям і натхнення! Роботи пречудові!

    ВідповістиВидалити