неділю, 9 квітня 2023 р.

Професіонал: Жан-Поль-Бельмондо


 9 квітня французькій кінозірці Жан-Полю Бельмондо виповнилося б 90 років. 

Він був найулюбленішим артистом в СРСР і потім в Україні, втілюючи на екрані неприборканий оптимізм та людяність. Комедійні бойовики з Бельмондо дивилися у кінотеатрах кілька разів.

Народжений у багатій та богемній сім'ї (батько — відомий скульптор, мати — живописець), Бельмондо часто грав людей невлаштованих, але таких, що не втрачають оптимізм і надію. Як письменник Франсуа Мерлен з "Надзвичайного" (1973) — який десятками писав детективи про суперагента Боба Сен-Клера, але при цьому сам ніяк не міг розбагатіти, що вибирається видавцем. Ось саме це бути звичайною людиною і одночасно суперменом виходило тільки у Бельмондо. Тому його герої були близькі всім верствам населення.

Те саме кредо було в німих героїв Чарлі Чапліна. Формула обох: мордобій — гумор — сердечність. І пік всього цього — шедевральна трагедія: у Чапліна — "Вогні великого міста", у Бельмондо — "Професіонал", знятий за англійським романом "Смерть звіра з тонкою шкірою". Щемлива музика з обох цих стрічок давно стала класикою.

  У низці найбільш успішних картин з Бельмондо, переважно бойовиків з елементами комедії ("Приватний детектив" (1976), "Гра в чотири руки" (1979), "Хто є хто" (1980), "Професіонал" (1981), "Поза законом" (1983), "Одинак" (1987), "Улюбленець долі" (1988) така формула: лев — бешкетування злочинців — відновлення порядку. До того ж це лев-одинак. Закономірним було і нагородження кінолева Бельмондо у 2016 році "Золотим левом" у Венеції — "за внесок у світовий кінематограф".

Бельмондо не без іронії зауважив про себе: "На жаль, мене іноді приймають занадто серйозно, відшукуючи сенс у моїх діях, в яких немає нічого, крім пошуку радості, підозрюючи намір у тому, що відбувається часто-густо в спонтанності моменту".  

Композицію Chi Mai (італ. "Хто б не…") легендарного композитора Енніо Морріконе Бельмондо почув по радіо і закохався в неї. Він пообіцяв собі, що вона звучатиме у його картині. І Chi Mai стала саундтреком "Професіонала".

 Ця мелодія грала і на похороні великого Жан-Поль Бельмондо пішов із життя 6 вересня 2021 року на 89-му році життя. 

Жан-Поль Бельмондо пішов, але його сонячний талант продовжує зігрівати нас з десятків його яскравих картин.

Немає коментарів:

Дописати коментар