вівторок, 4 квітня 2023 р.

Заморська Квітка з українською душею

 

Сьогодні, 4 квітня, виповнюється 70 років від дня народження Квітки Цісик — американської оперної та блюзової співачки, популярної виконавиці рекламних джинґлів у США,  неймовірної жінки, яка пишалася тим, що вона українка. 

Квітка Цісик народилася і все життя прожила у США.  Завдяки своєму татові Володимиру Цісику вона полюбила музику і присвятила їй свою долю.
Володимир Цісик і сам був видатним музикантом, талант якого сяяв не менш яскраво, ніж Квітчин.

Отримавши вищу музичну освіту, свій перший сольний концерт Володимир Цісик дав у 20 років, отримавши від самого Людкевича схвальні відгуки та запрошення в оркестр. Він заснував перший український квартет, а також був солістом львівського радіо.

Друга світова війна кардинально змінила долю Володимира Цісика, як і багатьох українців. В перші роки війни він викладав у Вищому музичному інституті ім. М.Лисенка та працював у Львівській опері.

1944 року Цісики потрапили до табору переміщених осіб у німецькому місті Байройт. До переїзду в США Володимир Цісик був солістом Віденського симфонічного оркестру та Вагнерівського фестивалю в Байройті. Був професором музики в Українській католицькій семінарії в Куленбурзі в Голландії в 1948-49 рр.

В еміграції він одружився з Іванною Кандяк-Лев, яка стала його натхненням та вірною дружиною, що створила умови для розвитку таланту свого чоловіка і їх дітей — Марії та Квітки. Від батька Квітка, як і її сестра Марія, перейняли любов до музики і надзвичайне музичне обдарування. Марія стала відомою піаністкою, а Квітка — видатною співачкою. 

Свій  непересічний талант Квітка використовувала задля популяризації української культури у світі. Значення її внеску для української культури переоцінити неможливо. Її найбільшою любов’ю була українська пісня і вона за свої кошти випустила перші у США альбоми з професійними записами україномовних пісень — «Квітка» й «Два кольори». Голос співачки проникає  глибоко в серце, він несе у собі невимовну тугу усіх тих українців, хто змушений був назавжди залишити свою Батьківщину і  промовляє для цілого світу — є такий особливий куточок на землі, де живуть   люди, котрі  мріють бути вільними   та виборюють своє  право на незалежність  –   і він називається Україною.

Дізнайтесь більше про життя Квітки Цісик та  та вслухайтеся в ніжне звучання її голосу.

Відео тут

Немає коментарів:

Дописати коментар