пʼятницю, 14 квітня 2023 р.

ЕкоSOS: військові злочини проти довкілля


В межах Дня інформації “Кинь природі рятувальний круг” до Дня довкілля фахівці відділу мистецтв спільно з вчителем ЗЗСО № 54 О.А.Книгою провели для учнів 7-8 класів онлайн захід — екоSOS “Військові злочини проти довкілля, або Екоцид”.


Підлітки були вражені страшними наслідками, які завдали російські нелюди не лише населенню, але й природі. Поряд з людськими стражданнями та втратами, злочинний вплив на екологію відчуватиме, на жаль, ще не одне покоління українців. І це стосується саме дітей, молоді.

Увага учнів була зосереджена на величезних збитках, які зазнало (і продовжує зазнавати!!!) довкілля України за час російсько-української війни. Тяжко було бачити підліткам світлини руйнувань і “сліди” панувань ворога в улюблених та затишних куточках рідної Херсонщини, величезна територія якої окупована ворогом, а звільнена  — замінована та перебуває під постійними обстрілами. Російські окупанти знищують унікальну флору та фауну області, руйнують херсонські заповідники — Асканію-Нову, Джарилгацький та Чорноморський біосферний. Земля, повітря і вода забруднені шкідливими речовинами та завалені залишками знищених боєприпасів, згоріли мільйони гектарів лісу, зокрема на заповідній Кінбурській косі, знищується Олешківський рукотворний ліс.

Школярі вперше відкрили для себе значення таких понять, як “екологічна катастрофа” та “екоцид” — ще один злочин росії проти України. Вони дізналися коли з’явився термін «екоцид» і яка країна у світі була покарана саме за шкоду довкіллю.

Продовжуючи співпрацю Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова із навчальними закладами Черкащини, захід було проведено також і в Михайлівському ліцеї Черкаського району та Черкаській ЗОШ № 10.

Віримо і сподіваємось, що окупанти заплатять за всі скоєні ними злодіяння та відшкодують всі збитки, нанесені Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар