понеділок, 24 квітня 2023 р.

Бенксі як феномен сучасного стріт-арту

Існує хибна думка, що єдиним проявом стріт-арту є графіті – покриття поверхонь малюнками та стилізованими написами. Хоча це лише одна з його форм вираження, а віднести до цього напряму мистецтва можна практично будь-який жанр образотворчого мистецтва в урбаністичному стилі: настінні малюнки, зображення у громадських місцях на різних об’єктах, вуличні інсталяції, мурали, стікери, постери та ін. 

Художники, що перетворюють вулиці на свої картинні галереї, займаються стріт-артом у більшості випадків для того, щоб безпосередньо спілкуватися з громадськістю в цілому та привернути увагу до цього мистецтва як молоді, так і старшого покоління. Художники стріт-арту створюють роботи за власною ініціативою, спонтанно, емоційно. Початок ХХ століття дає стріт-артові нове життя у дуже буквальному сенсі. З появою смартфонів і дешевих фотокамер графіті, мурали чи мозаїки вже не ризикують бути замальованими, знесеними чи забутими навічно – тепер їх береже всесвітня мережа. Інтернет також допомагає урбан-художникам популяризувати свої творіння – завдяки фото та відео їхні роботи можуть побачити не лише жителі чи туристи міста, але й безмежна інтернет-аудиторія. Яким би суперечливим не здавалося вуличне мистецтво, є художники, які змогли здобути світове визнання. 

“Золотим стандартом” сучасного вуличного мистецтва вважається Banksy. Багато творів цього митця набули навіть офіційного охоронного статусу. Під цим ім'ям – відомий анонімний англійський майстер стріт-арту, лівий політичний активіст та режисер-документаліст, який активно працює з 1990-х. Бристольський художник якимось чином увірвався на шпальти газет та випуски новин Британії та світу, що вдавалось далеко не кожному вуличному митцеві. Banksy почав створювати трафаретні графіті, які радували містян влучним гумором або ж зачіпали найгостріші теми сучасності завдяки грі слів та символів. Мир та свобода, права корінних народів та сексуальних меншин, сучасний стиль життя та глобальне потепління – простим трафаретом Banksy зумів привернути увагу перехожих до надсерйозних проблем, моментально реагуючи на останні інформприводи. Banksy майже не повторюється у своїх роботах і кожна його нова ідея стає подією у житті міста. На початку кар’єри Бенксі відмовився від авторських прав і постійно викладав в інтернет власні роботи для використання їх іншими людьми. Йому навіть належить афоризм “Авторське право – для лузерів”. 

З початку повномасштабної війни багато відомих світових митців у різний спосіб підтримали Україну. Восени 2022 року на зруйнованих будинках Київщини з’явились малюнки всесвітньо відомого графіті-художника Banksy. Символічний і важливий для України та українців жест підтримки митцем, за творчістю якого стежать понад 11 млн людей по всьому світу. Він уславив стійкість українців і побажав нам Перемоги. Читати Бенксі краще за його картинами і впізнавати його через ті пристрасні творчі пориви, які, здається, підкоряються в його випадку виключно інстинктам. Тож, давайте поринемо у світ графіті Бенксі, переглянувши відео, створене фахівцями відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова тут

Немає коментарів:

Дописати коментар