вівторок, 25 вересня 2018 р.

Джутова пластика Тетяни Савченко

Днями у відділі мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.. Б.Лавреньова відкрилась незвичайна виставка «Джутова пластика Тетяни Савченко». Незвичайна вона тим, що із звичайного джута, джутового шпагату, знайомого всім господиням, херсонська майстриня створює справжні шедеври. 
Досить поглянути на її елегантну та витончену колекцію «Дами Адміралтейства», яка тісно пов’язана з історією нашого міста, хвацьких моряків та ніби справжніх песиків різних порід і різних розмірів, переконуєшся – це ексклюзивні творіння майстра, справжні твори  мистецтва.



І ця талановита жінка живе в нашому місті, в ньому народилась, виросла, навчалась у школі, потім – технікумі, вузі.

 Робота інженером-конструктором, сім’я, діти не залишали багато, як би хотілося, часу для творчості. Хоча з дитинства Тетяна щось шила, перешивала, майструвала – переймала досвід у мами – знаної рукодільниці. А коли діти підросли, розлетілись із батьківського гнізда, у неї з’явився час для втілення своїх творчих ідей. Навчаючись у досвідчених майстринь, пробуючи свої сили  в різних техніках, використовуючи різні матеріали Тетяна Іванівна шукала себе, своє призначення в рукоділлі. Переглядаючи сторінки соціальних мереж вона звернула увагу на джут, джутовий канат, мотузку -  непривабливий, непримітний, але натуральний природний матеріал, який має шовковистий м’який блиск, легкий і пластичний.  
 Майстриня поставила перед собою мету – перетворити простий матеріал в красиві, цікаві і неповторні вироби . І ось уже протягом кількох років вона не перестає дивувати своїми роботами, удосконалює постійно техніку їх виконання,яку назвала джутова пластика, так як нічого подібного в інших майстрів не знайшла. Стали в пригоді і довгі роки праці інженером-конструктором, які допомогли творчі ідеї та фантазії втілити в дивовижні вироби мистецтв.




Тож більшість робіт майстрині демонструються на виставці і вже викликали захоплення і жваве обговорення та зацікавленість у відвідувачів бібліотеки. Першими глядачами виставки стали учні 6-Б класу ЗОШ №55.

Дівчатка не могли відвести погляд від колекції ляльок: розглядали і зачіски, і оригінальні шляпки, і чудові, розкішні плаття – по одягу можна вивчати моду минулих століть, настільки досконало майстриня ознайомилася зі  стилями і модними тенденціями минулого, дотримуючись їх, навіть, в  деталях і  атрибутах. А демонструють ці унікальні вбрання в стилі «ампір», «рококо» тощо яскраві представниці тих часів: тут і Софія Фальц-Фейн, Єлизавета ТьомкІна, Сонька "Золота ручка", Ольга Тропіна та інші. Переважна більшість з цих персонажів мають історичне відношення до міста Херсона. 


Хлопчиків, звичайно ж, зацікавила морська тематика. Їм на радість,  таких виробів - на всі смаки ,у майстрині безліч : це і «чайний будиночок» у вигляді маяка, і морські штурвали, і завзяті рибалки та туристи зі всім своїм спорядженням, і, безперечно, моряки – в різних позах, в різних образах – ніби щойно зійшли з корабля (настільки продумані у Тетяни кожен жест, кожна поза, кожна деталь).

А колекція собак зачарувала всіх: учні вибирали серед них улюблену породу, дивувались,як так майстрині вдалося зробити їх настільки достовірними, як живими,намагались відгадати секрети і технологію їх виготовлення…

Рукодільниці, безперечно, були у захваті від оригінальних органайзерів – зручних шкатулок для приладдя з рукоділля. І, взагалі,різноманітних скриньок, шкатулок – так потрібних кожній дівчині і жінці, на виставці багато. І кожна унікальна і неповторна. Як і розкішні вази, що стануть окрасою будь-якого інтер’єру та створять тепло і затишок у кожному домі.

На жаль, творчість Тетяни Савченко  не відома широкому загалу поціновувачів прекрасного.

Хоча, під час проведення третього Таврійського туристичного конгресу,вона разом з іншими  майстрами Херсонщини презентувала свої роботи учасникам та гостям. Пленарну частину конгресу було розпочато нагородженням учасників та переможців відкритого обласного конкурсу майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Таврійський сувенір», роботи яких були представлені авторами на відкритих виставкових площах «Казкової діброви». Оргкомітет конкурсу  високо оцінив творчість Тетяни та визнав її лауреатом відразу у трьох категоріях. Вона була героїнею однієї із передач авторської програми Оксани Страмнової «Скарбниця Таврійського краю» на ТРК «Скіфія». Але на цьому і все.

 Тому, хочеться, щоб із цією прекрасною, ерудованою жінкою, автором незвичайної  і оригінальної техніки та її стильними, гарними роботами познайомилось якнайбільше мешканців нашого міста, області, а її творчість прославляла наш край далеко за його межами.  Тож, чекаємо всіх бажаючих завітати до бібліотеки та відкрити для себе іще одну талановиту перлину рідного краю!







Немає коментарів:

Дописати коментар