понеділок, 10 вересня 2018 р.

«Прийшов Спас – усьому час!»



Вже вдруге в гостинній оселі науково-педагогічної бібліотеки КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», спільно з Херсонською обласною бібліотекою для юнацтва ім. Б. Лавреньова, проводиться етно-паті, що цього разу мало назву «Прийшов Спас – усьому час!»
  

 Цікавий за формою бібліотечний захід пройшов у межах курсів підвищення кваліфікації вчителів обслуговуючої праці, та став для відвідувачів курсів приємним сюрпризом.   



На початку зустрічі, усіх присутніх привітала Галина Гаврилюк, кандидат педагогічних наук, викладач кафедри теорії й методики викладання навчальних дисциплін, завідувач навчально-методичної лабораторії технологій КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».
Про традиції українців, пов’язаними з трьома Спасами, які в народі називають Маковій, Великий або яблуневий спас та Успіння, про знайомі всім та маловідомі звичаї, розповіла завідувач науково-педагогічної бібліотеки КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Галина Таворська.
 Крім того, учасникам заходу  було запропоновано проявити ерудицію, і відгадати загадки пані Галини, пов’язані з символами цих свят: маком та яблуками.  

Слухачі курсів теж підготували цікавий матеріал щодо назв свят, поєднання стародавніх хліборобських та православних звичаїв, розповіли про трави, квіти, плоди, що є символами Спасів.




Не оминули увагою учасники заходу й кулінарні традиції: що саме готували українці до Спасів, яку назву має найпопулярніше блюдо з маком до Маковія, чому до спасу не можна було їсти яблука, та багато іншої цікавої інформації розповіла у своєму книжковому огляді «Три Спаси: звичаї та традиції» Валентина Моісеєва, бібліотекар відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова. 
 А далі почалася весела та інтерактивна частина заходу що складалася з народознавчих ігор та конкурсів «Свято щедрої землі», яку представила Ольга Коваленко, бібліотекар відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова. 

Учасники змагалися у швидкості та спритності, індивідуально та командно, використовуючи у веселих забавах символ Спасу - яблука.




 

Наприкінці теплої зустрічі, усі учасники отримали приємні передбачення, та у свою чергу створили дерево побажань для начального закладу.    





 
Завершився захід солодким пригощанням, спілкуванням, обміном враженнями та емоціями, а ще сподіваннями на наступні цікаві зустрічі.




Немає коментарів:

Дописати коментар