вівторок, 3 березня 2015 р.

Гімн як жанр музичного мистецтва



На початку весни український гімн святкує відразу дві пам’ятні дати: 150-ту річницю від дня першого публічного виконання та 200-річчя від дня народження автора музики Гімну України Михайла Вербицького.   
З цієї нагоди, культурологічна медіастудія «Мистецтво у просторі і часі» відділу мистецтв ХОБЮ ім.Б.Лавреньова, що вже більше п’яти років допомагає учням херсонських шкіл вивчати художню культуру, запропонувала відеокалейдоскоп «Гімн як жанр музичного мистецтва», присвячений українському гімну не тільки як державному символу та частині історії української нації, але й як складовій музичної мистецької палітри. 
 Гімн як музичний жанр має цікаву та довгу історію, яка походить ще з часів стародавнього Єгипту та Греції. З давніх давен виконувався гімн хором, а зміст та музику мав урочисту, піднесену. Щодо українського гімну, то про його авторів, музичні особливості, історію створення, існування під час заборон у радянські часи та відродження у роки незалежності можна розповідати багато. Адже, за словами композитора Валентина Сильвестрова, «український гімн дивовижний. Спочатку він начебто не справляє враження, але це лише на перший погляд. … У цьому гімні затонула якась пам’ять про літургію, про всеношну. У цьому простому наспіві немов дме вітер, немов гілки дерев співають.»





Руслана в Нью-Йорке спела гимн Украины на английском языке -…Пов’язано з історією нашого гімну й багато цікавих фактів, як наприклад те, що перший тираж запису гімну на грамплатівці був здійснений на Студії в США в 1916 році, чи те, що в  збірці 1966 року «Пісні козаків Кубані» текст пісні «Ще не вмерла Україна» зазначений як давня козацька пісня. Ці та інші відомості дізналися школярі під час заняття у культурологічній медіастудії, а ще подивилися декілька варіантів виконання Державного Гімну від оперних співаків до сучасних виконавців – Руслани, Олександра Пономарьова, Джамали. 
Крім того, до презентації увійшли цікавий відеоматеріал: фрагменти фільму про Михайла Вербицького із циклу «Українські Державники» та ролик «Гімн України співають різні національності».

2 коментарі:

  1. Прекрасний відеоролик, дуже толково зроблений Ми також використовували його при проведенні заходу.
    Михайло Вербицький своєю музикою ніби оживив Національний гімн України. В ній, як і в інших своїх музичних творах він вдало поєднав європейські мотиви з національними.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо за приємний відгук! В мене особисто сльози навертаються на очі, коли я чую, як співають наш гімн різними мовами. Не знаю чому, мабуть, в нашому гімні й справді є якась магія…

    ВідповістиВидалити