середу, 17 грудня 2014 р.

Оберіг на Новий рік!




Лялька-мотанка має багатовікову історію. З'явившись у давнині, ця лялька зберегла відгомони найдавніших вірувань, у ній відбилися народні уявлення про світ, добро, красу. Люди вірили, що ляльки могли захистити від злих сил, допомогти врожаю, подарувати щастя й здоров'я. Так і з'явилися перші лялечкі-обереги. Їх виготовляли своїми руками, вкладаючи в них часточку свого тепла, душі. І ляльки, зберігаючи в собі тепло людської душі, дійсно допомагали. 

Однією з таких народних ляльок є різдвяна лялька-коза. Традиційно коза символізує багатство, багатий урожай, здоров'я, життєрадісність, це прекрасний образ новорічного свята й веселощів. Ляльку-козу роблять на святки, коли святкують перехід до нового року, і вона допомагає почати нове життя, у якому збуваються наші бажання.

Коза завжди весела, безтурботна, вона допомагає серйозним людям подивитися на світ веселіше.


Одягали козу в яскраву сукню, прикрашали стрічками й обрядовими предметами: сопілочками,  підковами в подарунок на щастя, дзвіночками, намистом, серіжками, вінками благополуччя з маленькими червоними мішечками із зернами злакових. Вважалося, якщо на святки подарувати козу - рік буде веселим і радісним.


Лялька-коза - символ життєвої сили, амулет гарного настрою, а в слов'ян - це й символ родючості, пов'язаний з жіночою богинею Макошю - прародителькою богів. Тож, коза символізує ще й жіночий початок - вона подібна молодій, грайливій, трошки впертій дівчині, вона немов дарує свої веселощі й життєрадісність і відганяє тугу й сум із серця. Дітям дозволяли позвініти козою, вважається, що цим дзенькотом коза відганяє всі напасті й проблеми.


Коза несе образ новорічного свята й веселощі, бажає всім бадьорості духу, невичерпної енергії життя, гарних урожаїв на всіх благодатних нивах. А також життя в статку, світі й радості! Такий оберіг найкраще розмістити на самому видному місці, щоб його власник якнайчастіше його бачив, таким чином, заряджаючись позитивною енергією й оптимізмом.

Запрошуємо гостей Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова до відділу мистецтв, де працівники відділу  Валентина Моісеєва та Ольга Коваленко проводять майстер-класи по виготовленню таких гарних іграшок-оберегів на новий рік!

Немає коментарів:

Дописати коментар