пʼятницю, 26 грудня 2014 р.

Фантазії на склі від Олени Ламової



В давні часи таємниця виготовлення скла суворо зберігалася. Епохою тріумфу скла можна назвати Середньовіччя, коли таємниче і притягуюче світло різнокольорових розписних вітражів готичних соборів захоплювало і вражало усіх, хто заходив до цих величних споруд. На Русі ж розквіт цікавості до кольорового та розписного скла прийшовся на час правління Петра І, коли витончений розписний посуд високо цінувався, користувався колосальною популярністю і вважався витвором мистецтва. 
Сьогодні інтерес до оздоблення і розпису скла відроджується, під руками майстрів оживають старі секрети різнобарвного скла, з’являються нові техніки.
Яскравим прикладом сучасного погляду на розписні скляні вироби є виставка Олени Ламової «Фантазії на склі», яка днями відкрилася у відділі мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.Лавреньова.
Олена Ламова – творча натура, художник-аматор, що завжди прагнула виразити себе в чомусь новому. Захоплення малюванням було її хобі, а народження сина спонукало художницю до нових звершень та досягнень, сприяло розкриттю творчого потенціалу. Шукала себе Олена в різних техніках малюнка, займалася street-art (розписом стін) тощо. Але коли побачила декупаж на склі, то відразу виникло бажання спробувати себе у розписі пляшок, перетворюючи таким чином звичайні речі у арт-об’єкти. Так і виникла ціла колекція, з якою можна познайомитись на нашій виставці.
Сюжети і ідеї малюнків з’являються із фантазій, книжок, мрій, різних життєвих ситуацій…  Очі розбігаються від розмаїття тем: тут і персонажі мультфільмів, як-то знамениті герої з «Жив-був пес», або улюблені всіма славетні козаки. Цікавою є китайська серія, яка тонко й детально передає дух і витончені риси східної культури. Притягують увагу незвичайні сюжети з тваринами: панда, що відпочиває серед бамбукових заростей, дружелюбні та симпатичні пінгвіни, величний слон, що крокує саванною. 
А поруч сюжети з казок та легенд: «Бал у палаці», «Дівчина-ангел» - витончені та філософські роботи, які дають можливість глядачу домислити, дофантазувати сюжет…    
 Дивлячись на роботу Олени, забуваєш, що це роботи аматора. Вони притягують, дивують і дарують приємний настрій. Тож, завітайте на виставку та отримайте позитивні та добрі емоції! 





Немає коментарів:

Дописати коментар