середу, 8 жовтня 2014 р.

Дивовижний світ ляльок Юлії Герасимчук

Юлія Герасимчук вважає себе художником-початківцем. Вона тільки-но розпочала свій творчій шлях і відразу ж поринула в малювання: створює дивовижні портрети, натюрморти, пейзажі, сповнені різнобарв’я та емоцій, на які її надихають наші чудові люди та мальовничі краєвиди рідної землі. І хоча з дитинства, не усвідомлюючи цього, вона прагнула малювати, лише в дорослому віці їх вдалося здійснити свої давні мрії. І з недавнього часу, творчість – це спосіб та зміст її життя. Але крім таланту та бажання малювати потрібні ще і знання. Їх Юля черпає із спеціальної літератури, з живого спілкування з досвідченими художниками та відвідуючи майстер-класи, уроки живопису тощо.


Останнім часом, крім живопису та графіки, вона захопилася створенням інтер’єрних ляльок.  І, як творча натура, шляхом багаточисельних спроб, експериментів із матеріалами, перейняттям досвіду у відомих майстринь, винайшла свою оригінальну техніку створення неповторних, ніби живих, ляльок! 


На виставці Юлії Герасимчук «Дивовижний світ ляльок», що днями відкрилася у відділи мистецтв херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім..Б.Лавреньова, демонструються саме ці останні роботи майстрині: казкові ляльки, що вражають природністю і витонченістю, увагою до найменших деталей та стовідсотково ручною роботою.



Як розповідає Юлія, її робота над кожною лялькою розпочинається з численних ескізів, адже матеріал, з яким працює майстриня, дає їй лише 15-20 хвилин на те, щоб втілити свій задум – після цього пластик, з якого зроблені ляльки, застигає.  Тому ескізи, розрахунки а ще знання з анатомії, пластики  є невід’ємною частиною її зусиль. Але результат того вартий. Очі розбігаються, дух перехоплює від захоплення! 


Тут і «Продавчиня квітів» з корзинкою квітів із кольорового фльору –самозастигаючого легкого пластику, сучасного матеріалу, який використовують спеціально для декору, і баварська красуня «Ханна» з незмінним кухлем пива та медовим пряником, і лялька «Україночка» у дівочому маковому віночку та червоних чоботях, які самі несуть її у запальний танок, і «Ловець метеликів» що завмер зі сачком у гонитві за веселковими створіннями, і звичайно ж, відома всім «Аліса» з країни чудес, яка мрійливо поглядає з купи книжок, чухаючи за вушком пухнастого улюбленця – Чеширського котика. 
 А купа книжок, на якій зручно розмістилися Аліса з котиком, не проста! Вона приховує потаємну скриньку, у якій є паспорт ляльки у вигляді старовинного свитку, книжечка ручної роботи з відомими цитатами Льюіса Керола та тендітний букетик рожевого мишачого горошку!



І кожна з представлених на виставці ляльок грає свою важливу роль в житті їх творця, кожна має приховану філософську суть, яку надає своїм витворам Юлія.
А ще кожна лялька має свою родзинку – посилання на прибуток своєму новому власнику, його сім’ї та дому у вигляді  п’яти чи семи монеток-центів, схованих десь на ляльці: чи то в малесенькому гаманці, чи то в рюкзаку, чи під підбором чобітка або ж на дні кухля! Тож, крім естетичної насолоди, ляльки приносять удачу та є оберегами від злиднів.
Ось така надзвичайна виставка, і така неординарна, цікава особистість їх автор – Юлія Герасимчук. Запрошуємо всіх помилуватися на творчість майстрині до нашої бібліотеки. Упевнені – Ви не пожалкуєте!



Докладніше про творчість Юлії можна дізнатися на її персональному сайті: http://gerasimchuk.com.ua/




















Немає коментарів:

Дописати коментар