пʼятницю, 7 березня 2014 р.

Музика Кобзаревої душі



Генії обдаровані багатьма талантами… Ці слова по праву можна віднести й до нашого національного генія - Тараса Григоровича Шевченка. І ось одну з граней його таланту - музичну, маловідому, або ж взагалі невідому широкому загалу, відкрили для учнів 8-х класів ЗОШ №55 працівники відділу мистецтв у заході, що мав назву "Музика Кобзаревої душі".    



Учням розповіли про Шевченка, як про чудового співака і музиканта-аматора, який любив виконувати на фортепіано композиції обожнюваних Моцарта і Шопена; усі разом послухали глибокий душевний "голос" віолончелі, яку тонко відчував та дуже любив Тарас Григорович і часто згадував у своїй прозі; згадали багатство і красу українських пісень, які з дитинства чарували малого Тараса і згодом перелилися в чудові рядки поезії Кобзаря.



    Шевченко належить до тих поетів, віршам яких притаманна надзвичайна мелодійність, і підтвердженням цього є той факт, що вже на початку ХХ століття 227 віршів «Кобзаря» було втілено у 1500 музичних творах.

    
Восьмикласники мали змогу послухати найбільш популярні з музичних втілень творів Кобзаря - "Заповіт", "Реве та стогне Дніпр широкий", "Думи мої..." у виконанні кращих тенорів України: Анатолія Солов’яненка, Дмитра Гнатюка та інших виконавців. Але великим сюрпризом для учнів стало зовсім інше виконання пісень на вірши Шевченка: у роковому та фолк-роковому звучанні, а також у ритмі R-n-B.     

Шевченкові вірші сьогодні залюбки співають як молоді, так і відомі українські гурти "Сад", "Кому вниз", "Мертвий півень", "Дивні діти", "Ді Лема", "Тарасова ніч", "Скрябін" та інші виконавці, що було несподіваним відкриттям для багатьох учнів. Це ще раз підтвердило, що Шевченко і сьогодні, як ніколи, актуальний, сучасний, цікавий, модний.
   Для більш глибокого розуміння зв’язку Шевченка і музики, ролі народної пісні в житті і творчості генія та музичного звучання Кобзаревого слова - як класичного, так й новітнього, працівники відділу мистецв підготували оригінальну музичну відеорозповідь під назвою "Музика Кобзаревої душі" у новому сучасному форматі виставки-кліпа.






Немає коментарів:

Дописати коментар