понеділок, 23 грудня 2013 р.

«Чарівні перетворення дерева» Миколи Печуричка



Грудень місяць порадував наш відділ виставкою творчих робіт з різьби по дереву майстра-аматора з Чорнобаївки Миколи Печуричка «Чарівні перетворення дерева». 
Дерево – один із найдавніших матеріалів, який людина використовувала в побуті. Здавна були поширені різноманітні способи обробки дерева – теслярство, столярство, бондарство, ложкарство… В кожній місцевості склалися свої характерні, найбільш улюблені способи художньої обробки деревини. Ці промисли були виключно чоловічою справою, бо, крім майстерності, вони потребували ще й неабиякої сили, вправності рук.

Миколі, якій дитинство та юність провів у лісистому Брянському краї, природно притаманні розуміння і любов до рослинного та тваринного світу.
Тому, побачивши, як оживає під руками друга-столяра брус дерева і перетворюється в цікавій оригінальний виріб, він зацікавився і загорівся бажанням спробувати власні сили.
Процес творення полягає передусім у виявленні і підкресленні природної краси дерева.  А Микола, як житель лісів, добре знав можливості дерева, властивості якого потім різьбярі вдумливо використовують у роботі.
Найбільш широко застосовує майстер породи липи, через те, що її деревина м’яка і легко піддається обробці і розширює можливості для створення візерунку.
  Різьблення Миколи Печуричка відрізняється від традицій українських народних умільців. Це – його фантазії, його коріння, з дідів-прадідів закоханих у свій край – Брянщину.
Найбільш поширений мотив – листя дерев, який, поєднуючись з іншими елементами, утворює щоразу нові орнаментальні форми, перетворюючись то на своєрідну зірку, то на гілку, то на деревце. Велике місце займає зображення найрізноманітніших форм квітки. Її пелюстки бувають то видовжені, то злегка розширені, а закінчення – округле, зубчасте, хвилясте…
Творча фантазія майстра надає мотивам його шкатулок незвичайних, вигадливих форм. Вирішуючи кожного разу по-іншому контури візерунка: листя, квітів, тварин та птахів, він створив своєрідний майже казковий світ, що цвіте та живе на дивовижних дерев’яних виробах, відображає безпосередність та щирість виражених почуттів майстра, його глибоку любов до природи.
Найбільше народний умілець полюбляє працювати над створенням шкатулок – однією з найскладніших форм роботи з деревом. Але це не просто складна майже ювелірна робота, це - час «чаклунства», народження виробу, самореалізації майстра. А роботи, створені з любов’ю та душею, він дарує друзям, рідним, близьким. Шкатулки Миколи Печуричка розлетілися по містам і селам, різним країнам як часточки його доброї душі та вмілих рук.
Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку народного умільця.


3 коментарі:

  1. Неймовірна краса! В руках майстра воно оживає. Золоті руки у майстра!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Це справді так, дуже гарні роботи, подобаються абсолютно усім: найменьшому шанувальнику усього 4 рочки! приходить з матусею до бібліотеки та із задоволенням роздивляється диво-шкатулочки майстра)))

    ВідповістиВидалити
  3. Чудові роботи! Дерево теплий і красивий матеріал. Народне різбярство - це диво!

    ВідповістиВидалити