вівторок, 11 квітня 2023 р.

Військові злочини проти довкілля, або Екоцид

Екоцид — це масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також інші дії (наприклад, руйнування надр або озонового шару), що спричинили або можуть спричинити екологічну катастрофу. Остання умова принципова для відмежування цього злочину від злочинів проти довкілля. Екологічна катастрофа — це особливо тяжкі наслідки, які повинні визначатися в кожному конкретному випадку з урахуванням певних критеріїв: велика площа, на якій відбулися несприятливі зміни в довкіллі; ситуація, коли людина, рослини чи тварини не можуть жити на певній території; тривалість несприятливих змін у довкіллі або їх невідворотність; істотні негативні зміни в екологічній системі, наприклад, зникнення окремих видів тварин або рослин, зміна кругообігу речовин або інших біологічних процесів, важливих для екосистеми.

Коли з’явився термін «екоцид», які саме дії підпадають під це визначення, що про цей злочин каже українське та світове законодавство й чи були прецеденти притягнення агресора до відповідальності за шкоду довкіллю.

Екоцид — ще один злочин росії проти України. Що наробила росія на нашій землі? Російська армія не лише випалює ліси снарядами й забруднює землі токсичним паливом, а ще й натхненно бомбардує авіацією корівники, розстрілює артилерією зоопарки, морить голодом і холодом мільйони курей... І це далеко не повний перелік злочинів окупантів.

Як війна впливає на екологію України? Яких збитків вже зазнало довкілля Херсонщини? Наскільки тривалими можуть бути наслідки для природного середовища нашої країни?

Фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова створили відеопрезентацію “Військові злочини проти довкілля, або Екоцид”, з якої ви дізнаєтеся відповіді на ці питання.

Тож, запрошуємо до перегляду тут

Немає коментарів:

Дописати коментар