пʼятниця, 7 червня 2024 р.

Український вінок: краса і звичаї сплелися воєдино

Здавна одним з елементів українського народного одягу у дівчат був віночок. Така прикраса стала дуже популярною і сьогодні. Неможливо уявити україночку без яскравого віночка на голові. Його носили лише неодружені дівчата. Розмаїття українських вінків просто вражає: магічні, звичаєві, ритуальні та вікові — разом більше 77 видів.

Наші бабусі вважали, що віночок не просто елемент одягу, а й оберіг. Проте, щоб він “працював” потрібно правильно підбирати квіти та трави для нього. 

 Продовжуючи цикл “Українська спадщина: повернення до традицій” фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова створили етноколаж “Український вінок: краса і звичаї сплелися воєдино”. Ця розповідь про особливості підбору квітів та стрічок для вінка, про його історію, символіку та захисну силу. 

Наша національна спадщина є нашим багатством, яке об’єднує нас з нашими пращурами та одне з одним, ми – один єдиний народ, який повинен берегти свою багатовікову історію, культуру та традиції, передавати її дітям та онукам. 

Запрошуємо переглянути відео “Український вінок: краса і звичаї сплелися воєдино”, створене в межах загально бібліотечного проєкту “Погляд з історії”.


Немає коментарів:

Дописати коментар