вівторок, 11 червня 2024 р.

Магія українського віночку

Цикл “Українська спадщина: повернення до традицій” поповнився ще одним етноколажем – “Український вінок: краса і звичаї сплелися воєдино”, з яким  фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова познайомили онлайн учнів херсонської гімназії № 6 та 16, ХНВК № 11, Голопристанського ліцею № 2  та  Херсонського вищого професійного комерційного училища (15).

Переглянувши відео учасники заходу дізналися  про багатовікову історію українського вінка та культуру його носіння. Вони були здивовані величезною кількістю вінків, які були різними за складом та призначенням, а також існуванням обрядових вінків, які одягали на свята.


Школярі довідалися, що за допомогою головних уборів і вінків наші предки прагнули захистити себе від зурочення та інших злих чар, забезпечити добробут родини. Задля цього у вінок впліталися квіти-обереги.


Також учні почули  розповідь про особливості підбору квітів і стрічок для вінка та побачили багато яскравих ілюстрацій до розповіді. 

Восьмикласники пересвідчилися, що наша національна спадщина є нашим багатством, яке об’єднує нас з нашими пращурами.

Дізнатися більше про український віночок можна, переглянувши відео, створене в межах загально бібліотечного проєкту “Погляд з історії”.

До речі, У Вінниці цієї п’ятниці, 14 червня 2024 року відзначатимуть День українського віночка. Більш детально тут

Немає коментарів:

Дописати коментар