середа, 29 травня 2024 р.

Увічнені миттєвості Василя Рилєєва


29 травня минає 80 років відомому херсонському фотохудожнику, заслуженому діячу мистецтв України, члену Національної спілки журналістів України, учаснику і дипломанту вітчизняних та міжнародних виставок Василю Петровичу Рилєєву (1944 -2021).


Трудова біографія Василя Петровича Рилєєва розпочалася в 1963 році на Херсонському суднобудівному заводі, де він став працювати учнем слюсаря-дизеліста. Саме з рідного дизельного цеху і розпочалася його кар’єра управлінця, апогеєм якої стала робота на посаді заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації. 


Але особливе місце в його житті зайняла фотографія. Ще, коли він працював на заводі, за його ініціативи було організовано заводський фотоклуб «Клотик», який він і очолив. З того часу все життя Василя Петровича було пов’язане з фотокамерою, фотомистецтвом.


Як говорив сам митець, до фотографії його привело захоплення живописом і поезією. І, дійсно, від живопису у пана Василя композиційна майстерність, дар бачити красу світу через його колір, а від поезії - бачити незвичайне в звичайному, уміння вибрати найбільш значимий, влучний момент. 
Василь Петрович працював у трьох основних жанрах: репортажі, портрети та пейзажі. Він  був учасником і дипломантом багатьох обласних, всеукраїнських та міжнародних фотовиставок. Має звання «Художник міжнародної федерації фотомистецтва»(AFIAP).

Результатом творчих досягнень митця стали фотоальбоми «Поезія життя», «Подорожні етюди», фотокалендарів, цикл телерадіопередач про видатних діячів культури і мистецтва.

Більшість його робіт присвячені саме красі рідної Херсонщини, мальовничим краєвидам та  туристичним родзинкам. 

Заслуговують уваги і роботи майстра, присвячені театру. 

На його фото – “живі” сцени з вистав Херсонського академічного муздрамтеатру ім.Миколи Куліша й учасників щорічного фестивалю “Мельпомена Таврії”. Вони, без сумніву, порадують як професіоналів і аматорів фотомистецтва, так і прихильників музи драматургії. Адже здатні повернути кожному незабутні хвилини співпереживання з тим, що відбувалося на сцені, що тривожило, радувало, викликало бурю емоцій. 

Василя Рилєєва не стало на 77-му році життя від ускладнень Covid -19. Разом із фотомайстром закінчилась ціла епоха в світі фотомистецтва Херсонщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар