четвер, 9 травня 2024 р.

Відкриття загадкового світу Сальвадора Далі

Продовжуючи знайомити учнівську молодь із світовим мистецтвом, фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова провели для учнів 9-х класів ЗЗСО № 4 на платформі ZOOM віртуальний тур по театру-музею Сальвадора Далі – одного з найвідоміших сюрреалістів ХХ століття. Також до онлайн-заходу приєдналися учні херсонських гімназій № 14, 16, ЗЗСО № 54 і 55, Голопристанського ліцею № 2 та Херсонського вищого професійного комерційного училища (15). 

Захід було проведено на основі відеосюжету «Театр-музей іспанського генія», створеного у межах Європейського інформпровідника «Вивчай Європу – змінюй Україну». 

Заглиблюючись у музей, школярі побачили безліч захоплюючих інсталяцій, у тому числі залу Мей Вест, залу “Рибні крамниці” та залу Скарбів. У залі Мей Вест вони були захоплені метаморфозою звичайних предметів у вражаюче неочікуваний портрет, що є свідченням винахідливого розуму та схильності художника до химерних експериментів.

Привернула увагу учнів величезна картина «Оголена Гала, що дивиться на море, яка на відстані вісімнадцяти метрів трансформується в портрет Авраама Лінкольна». Адже, це перше оцифроване живописне зображення. 

Вразила учасників заходу Ювелірна колекція Сальвадора Далі. Його прикраси  були сповнені екстравагантності й оригінальності, яких і у сучасників рідко можна зустріти. Старшокласники дізналися, що митець самостійно підбирав для своїх творінь не тільки матеріали, але і їх колір, форму, вкладаючи в кожне символічне значення.

Переглядаючи відео, учні слухали «Тристана й Ізольду» Вагнера, одного з улюблених композиторів Далі. Адже саме ця музика супроводжує відвідувачів музею і була підібрана самим митцем.

Старшокласники переконалися, що Сальвадор Далі не просто художник, а творець свого власного химерного світу.

Запрошуємо всіх бажаючих переглянути відео та поринути у захоплюючий всесвіт Сальвадора Далі, одного з найвпливовіших і відомих художників-сюрреалістів 20 століття. Відео тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар