суботу, 20 квітня 2024 р.

Майстер ліричного пейзажу

 

20 квітня 2024 року  минає 100 років талановитому  живописцю, народному художнику України Георгію Чернявському.

 Народився художник 20 квітня 1924 року у м. Катеринославі (нині м. Дніпро). З раннього дитинства в нього виявилися здібності до малювання. Тому одразу після школи хлопець вступив до Дніпропетровського художнього училища, яке не зміг закінчити через війну. Юнаком пішов на фронт, пройшов славетний бойовий шлях, був нагороджений орденами та медалями.  Після війни, закінчивши, спочатку училище, а потім і Київський державний художній інститут  з відзнакою, Георгій Георгійович повернувся повернувся до рідного міста, де працював педагогом з живопису та директором Дніпропетровського державного художнього училища (1955–1964). 

Визнаючи талант та організаторські здібності Георгія Георгійовича Чернявського, вже за два роки його призначають головою Дніпропетровської організації Спілки художників України. Саме завдяки старанням Чернявського у Дніпропетровську з’явилася унікальна споруда, на першому поверсі якої було обладнано виставкову залу і кімнати, в яких розмістилося правління Спілки художників, другий та третій поверхи зайняли житлові приміщення, а на четвертому розташували майстерні. Серед городян ця споруда відома як «будинок художників», вона і нині існує. А меморіальні дошки на її фасаді нагадують дніпрянам про славетну плеяду художників, що жили та творили у цих стінах.

 У 1974 році Чернявський переїхав до Києва, де працював секретарем правління Спілки художників СРСР  і водночас викладав спецдисципліни у Київському художньому інституті. В цей час він почав освоювати техніку акварелі та постійно приймав участь у роботі творчої групи акварелістів.

 Починаючи з 50-х років, митець  брав участь у багатьох художніх виставках.

Фантастична працездатність живописця вражала оточуючих. Він активно займався громадською та викладацькою діяльністю, постійно вирушав у творчі відрядження за новими враженнями. Багато мандруючи країною, привозив чудові пейзажі, працюючи над цілими серіями картин водночас. 


Повний вражень від мандрівок та творчих задумів, Георгій Чернявський мріяв написати книгу своїх спогадів та велику серію картин, присвячених красі рідної України, але не встиг зробити цього. На жаль, значна частина творчого спадку живописця втрачена. Після повернення картин із посмертної московської виставки вони зберігалися у майстерні та згодом зникли за нез’ясованих обставин.

Пішов із життя Георгій Георгійович 31 березня 1981 року, похований на Байковому кладовищі в Києві.

Твори майстра зберігаються у Національному художньому музеї (м. Київ), художніх музеях Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя, Полтави, у Дніпропетровському історичному музеї ім. Яворницького, Музеї українського живопису (м. Дніпро), приватних колекціях.

Немає коментарів:

Дописати коментар