неділю, 14 квітня 2024 р.

Вадим Стеценко - скрипаль і педагог


 Друзі! 15 квітня 2024 року виповнюється 110 років від дня народження Вадима Кириловича Стеценка (15.04.1914 - 30.03.1984).

Вадим Кирилович Стеценко — український композитор, скрипаль, один із засновників української скрипкової школи, професор  Національної музичної академії України , кандидат мистецтвознавства.

  

Саме завдяки його багаторічним творчим, організаційним, науково-методичним і педагогічним зусиллям було закладено фундамент визнання і майбутнього світового лідерства скрипкового мистецтва незалежної України.

   Народився Вадим Стеценко в с. Головорусава Вінницької області в родині композитора, хормейстера і священика Кирила Григоровича Стеценка. У восьмирічному віці втратив батька. Закінчив Першу київську трудову школу в 1928 році, музичний технікум – в 1932 році і Київську консерваторію в класі скрипки проф. Д. С. Бертьє – 1936 року.

Вадим Кирилович із 1936 року викладав скрипку в Київській середній спеціальній музичній школі, а в 1940 році захистив кандидатську дисертацію.

Вадим Стеценко концертує як соліст камерного ансамблю. Працює він також і як журналіст-музикознавець, бере участь у фольклорних експедиціях. 

З лютого 1946 року працює у Львівській опері, а потім в  консерваторії. Викладав скрипку, альт, квартет, камерний ансамбль, історію та теорію скрипкового виконавства.

У 1959 році Вадим Стеценко відновив педагогічну діяльність у Київській консерваторії, де керував кафедрою скрипки в часи її найбільшого розквіту. Серед учнів Вадима Стеценка – музичні виконавці світового рівня: Аркадій Винокуров, Сергій Дяченко, Кирило Стеценко, Ігор Симович, Юрій Булка, Юрій Гольда.

Дослідження Вадима Стеценка в царинах історії, теорії та педагогіки скрипкового виконавства (“Методика навчання гри на скрипці”, “Джерела скрипкового концерту”, “Закономірності інтонування на скрипці” та “Історія скрипкового мистецтва” ) здобули заслужене визнання фахівців у країні та поза її межами. 

   Впродовж усього життя видатний скрипаль і педагог дбав про захист української культурних та духовних традицій, а також доклав чималих зусиль до їх примноження.

Немає коментарів:

Дописати коментар