неділю, 14 травня 2023 р.

Вишиванка — частина генетичного коду українця

 Незабаром, 18 травня ми будемо святкувати День вишиванки.

Всесвітній день вишиванки — молоде свято. Відзначати його почали лише в 2006 році, але за цей час воно стало дуже популярним, до того ж не тільки у нас, в Україні, а й за кордоном: українська діаспора у цей день виходить на площі міст у вишиванках.

Вишиванка — традиційний український одяг і разом з тим національний символ. Споконвіку сорочка, вишита дружиною або мамою, вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне: вишиванка — це частина генетичного коду українця.

Зараз День вишиванки має особливий сенс — українці змушені відстоювати свою національну автентичність і боротися за неї, віддаючи свої життя.

В умовах воєнного часу, в День вишиванки в Україні не проводяться марші та дефіле вишиванок, ярмарки, концерти чи інші масові заходи. Але долучитися до свята може будь-хто — потрібно просто надягти вишиванку або будь-який інший одяг з українською вишивкою.

Про історію цього свята та вишиванки загалом, про різні техніки та символізм орнаментів ви можете дізнатися, переглянувши відео, створене фахівцями відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова.

Немає коментарів:

Дописати коментар