середу, 10 травня 2023 р.

До народних джерел: Поліна Райко

Фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова продовжують поповнювати відеотеку книгозбірні. До 95-річчя художниці-землячки  Поліни Райко на основі каталогу робіт «Дорога до раю» створено відео “До народних джерел”.

Поліна (Пелагея) Андріївна Райко – українська художниця-самоучка в жанрі наївного мистецтва.

У 69-річному віці малоосвічена сільська жінка почала малювати і за кілька років до смерті перетворила свій будинок і двір на справжній музей настінного живопису. Її творчість живиться причинами глибоко психологічними: втративши за короткий час чоловіка, сина і доньку, літня господиня знайшла порятунок у розписі власної типової сільської хати монументальними фресками. 

Художниця розписала всі п'ять кімнат: стіни, стелі, двері будинку, а також ґанок і ворота свого двору. Малювала чайок і ангелів, риб і лебедів, Бога і Богородицю, себе з сестрами, дітей своїх. Все це на тлі мальовничих ландшафтів, списаних з навколишньої природи Нижнього Подніпров’я, релігійних сюжетів, як їх вона розуміла.

Творчий спадок Поліни Райко – це весь будинок, який охоронявся Законом України "Про охорону культурної спадщини", проте за попередньою інформацією російські війська зруйнували її будинок у місті Олешки під Херсоном, яке було окуповано 24 лютого 2022 року. 

Нині залишився документальний фільм «Дорога до раю», знятий херсонськими телевізійниками у 1998 році та однойменний каталог робіт художниці, який вийшов у 2005 році у межах програми малих проєктів Посольства Королівства Нідерландів.

Тож, познайомтеся з творчістю нашої землячки, переглянувши відео “До народних джерел”. Відео див. тут

Немає коментарів:

Дописати коментар