четвер, 20 травня 2021 р.

Фольквітражі «Коди сили та вишивання долі».

В ці дні, коли буденність розквітає барвами, окремих барв додає ще одне травневе свято, хоч і не так давно започатковане, але яке досягло протягом останніх років особливої уваги і розквіту – День вишиванки. Отже, тепер кожен третій четвер травня,  ми вдягаємо  це чудове вбрання – барвисте творіння жіночих рук (майстринь- вишивальниць).

Щоб підтримати сутність української вишивки, зберегти та популяризувати славні українські традиції серед молоді, бібліотекарі відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки ім. Б. Лавреньова 20 травня завітали до Херсонської спеціальної школи Херсонської обласної ради з заходом фольквітражі «Коди сили та вишивання долі», присвячений українській вишитій сорочці.

Вихованці закладу разом із своїми вихователями підтримали це чудове свято, тож дрес-кодом дня і зустрічі стала вишиванка.

Працівники бібліотеки представили слайд-презентацію та познайомили з історією національного вбрання українців, символами у вишивці та їх значенням у різних куточках нашої країни, розповіли про українські звичаї та обряди, пов’язаних із мистецтвом вишивки.  Присутні мали змогу переглянути ілюстровані видання про історію українського вбрання, історію української вишивки, про народні звичаї, обряди, та використання традиційної вишивки для оздоблення сучасного одягу.

Від ведучої – бібліотекарки Ольги Коваленко діти почули багато цікавих легенд та фактів про вишиванку.  Наприклад, вишиту сорочку не позичали та не продавали. Чужу вишиванку намагались не одягати, щоб не «перебрати» на себе чужу біду чи хворобу або не віддати разом із своєю сорочкою свого здоров’я та долю.

Піднесеного настрою присутнім додав виступ вихованців школи. Чудові  вірші і танці  нікого не залишили байдужими. Задоволення від заходу отримали як відвідувачі, так і самі бібліотекарі.

Свято вишиванки проминуло непомітно, створивши святковий настрій та залишивши по собі яскраві спогади.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар