середу, 18 листопада 2015 р.

Стань художником разом з бібліотекою!


Творчість митців Китаю являє собою одне з найцікавіших явищ світової культури, адже це - надзвичайно вишукане мистецтво, яке вражає і дивує своєю неперевершеністю та філософським змістом. 


Самобутній характер художнього мислення китайського народу найповніше виявився в традиційному живописі, який дуже відрізняється від західного не тільки технікою, а й принципово іншою художньою мовою.
Здається, оволодіти таємницями цього давнього мистецтва дуже складно, особливо для юних художників. Але майстер-клас з китайського живопису, який провела у відділі мистецтв талановита херсонська художниця Юлія Герасимчук для п’ятикласників ЗОШ №54 продемонстрував, що діти набагато краще розуміють мистецтво, ніж деякі дорослі!

Незвичний урок малювання розпочався з невеличкого екскурсу у світ Китаю та його живописну культуру.
 Юлія познайомила учнів з основними інструментами, які потрібні для малювання картин у китайському стилі - спеціальними пензлями, тушшю, рисовим папером, продемонструвала улюблені мотиви для зображання – квіти, гілки дерев, риби, птахи, пейзажі, та дозволила роздивитися спеціальну печать, якою вона, згідно з китайськими традиціями, позначає свої картини та картини своїх учнів. А створював потрібний настрій та надихав на малювання учасників майстер-класу справжній китайський дзвоник.

Чим же саме так приваблює нас стиль китайського живопису? 
Справа в тому, що у китайському мистецтві, на відміну від європейського, відображається не людина, а життя природи. Звідси особливий естетичний смак традиційного мистецтва Китаю. А ще у Китаї живопис ніколи не ґрунтувався на розрахунках, художники не прагнули реалістичності, тому у зображеннях відсутній об’єм та перспектива, а саме мистецтво - символічне та умовне.

Дуже швидко юні художники сприйняли основні правила китайського живопису: як правильно тримати пензель, як використовувати туш, у чому секрет створення характерної композиції та ліній малюнка. А ще зрозуміли, чому саме рисовий папір потрібен для малювання, адже по ньому краска розтікається зовсім по-іншому.    
 
Заняття з китайського живопису перетворилося на захопливе знайомство з дивовижним мистецтвом Сходу, відкрило дітям багато нового та цікавого, допомогло розвинути дитячу уяву та художнє мислення, збагатити духовний світ. Тож, з нетерпінням школярі будуть чекати на нові майстер-класи!

Немає коментарів:

Дописати коментар