четвер, 30 квітня 2015 р.

Мандруючи слідами Роксолани: бібліопригоди



 
Тиждень молодіжної книги під гаслом “Читай наше — цінуй рідне”, що відбувся у Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.Лавреньова, завершився гучною подією – бібліосутінками “Пригоди навколо книги”.  А книга ця, навколо якої відбувалися усі події та пригоди - роман Павла Загребельного “Роксолана”, який цього року відзначає 35-річчя виходу в світ.
На різні мальовничі куточки України та Туреччини - східний базар, чайхану, гарем і палац султана - перетворилися відділи бібліотеки, адже літературний лабіринт “Слідами Роксолани” вимагав від учасників не тільки обізнаності з подіями роману, але й вправності в східному танці та  майстерності в створенні східного костюму.
Мандруючи слідами Роксолани, учасники літературного лабіринту нарешті потрапили до відділу мистецтв – найгарнішого відділу, адже там розмістилися чарівні жінки: дружина султана Роксолана, та його мати – Валіде-султан.
У гаремі на команди чекало цікаве випробування: саме тут вони мали навчитися танцювати східні танці, якими свого часу привабила чарівна полонянка увагу великого султана Сулеймана. 

Роксолана, а на неї перетворилася бібліотекар відділу мистецтв Ольга Коваленко, розповіла учасникам легенди про виникнення східного танцю та показала найпростіші рухи, а потім провела майстер-клас. Дівчата спочатку трохи соромились, а потім посміливішали, відчули задоволення і смак східних танців. 
Під запальну східну музику учасниці усіх команд із задоволенням продемонстрували свої навички. 


За усім цим дійством велично та уважно спостерігала владна мати султана Валіде – зав.відділом мистецтв Юлія Калмикова -  маючи на думці підступні плани: знайти заміну гоноровитій Роксолані. 

Літературний лабіринт закінчився в палаці султана грою-вікториною та танцями для султана дівчат-Роксолан від кожної команди.  А коли команди справилися із завданнями – отримали призи – книжки та солодощі.
Тож, тиждень завершився яскраво, а бібліопригоди зі «східним» колоритом запам’ятаються нашим читачам надовго!

2 коментарі:

  1. Я у величезному захваті від ваших бібліопригод!!! Герої книги ожили в бібліотеці. Оце я розумію креатив та професійна майстерність!!! Ви просто СУПЕР!!! Яка краса!

    ВідповістиВидалити
  2. Пані Ольго, дуже дякуємо за таку високу оцінку нашої роботи! Це так приємно, коли колеги цінують, хвалять, надихають!!!

    ВідповістиВидалити