середу, 29 квітня 2015 р.

Літературний фотосалон: читай українське!



«Читай українське!» - таке гасло цього року мав літературній фотосалон, що пройшов 28 квітня в межах Тижня молодіжної книги у відділі мистецтв Херсонської обласної бібліотеки ім.Б.Лавреньова. 




Героями заходу стали персонажі українських творів-ювілярів та авторів-ювілярів 2015 року - роману у віршах "Маруся Чурай" Ліни Костенко, історичного роману Павла Загребельного "Роксолана" та комедії "За двома зайцями" Михайла Старицького.  

 Але окрім української тематики, усіх літературних героїв об’єднує велика любов: трагічна, велична, а у когось  - кумедна.



Учні 10-Б класу ЗОШ №55 не лише зуміли майстерно перевтілитися в героїв обраних книг, але й емоційно передали почуття персонажів та дух історичного часу книжкових подій, блискуче зігравши уривки з творів.

У ролі полтавської піснярки Марусі Чурай та її коханого – козака Гриця Бобренка перевтілилися Альона Компанієць та Роман Романюк, які талановито зіграли одну з кульмінаційних сцен роману – отруєння Гриця. Аплодисменти та захоплення однокласників та гостей заходу стали кращим підтвердженням успіху виступу. 
 А велична та безмежна любов суворого правителя Османської імперії султана Сулеймана піднесла просту українську дівчину Настуню Лісовську до невиданих висот –  дружини султана. Емоційна та приваблива Роксолана у виконанні Валерії Ворони та самовпевнений та могутній Сулейман – Богдан Баранов ще раз підтвердили у своєму виступі – великому коханню не стануть  на заваді ані традиції, ані звичай. А ще, зовсім по-новому поглянули старшокласники на роман П.Загребельного, адже класика може бути такою пристрасною і цікавою! 

Ну а кумедну парочку – Проню Прокопівну та Свирида Голохвастова – персонажів комедії «За двома зайцями» важко не впізнати! Артистичне перевтілення Катерини Мамчур та Ярослава Сапігі у цю яскраву пару великих модників та любителів погуляти на «заграничний манер» викликали веселий сміх та щирі почуття захвату.




А після театральних виступів, компетентне журі, у складі Т.Ф.Ігнатової - заступника директора з основної діяльності, М.В. Лиховід - класного керівника 10-Б класу та вчителя української мови та літератури, Т.Г.  Дралової - вчителя зарубіжної літератури та художньої культури, та І.І.Тарадименко, - завідувача методичним відділом, високо оцінило гру акторів-дебютантів у декількох номінаціях.  

Члени журі зізналися, що постановки настільки вразили їх, розчулили та захопили, змусили зовсім по-новому поглянути на учнів, що вони навіть не могли визначитись з претендентами. 

 Але, врешті-решт, призи, подяку та гучні аплодисменти від глядачів отримали:
- приз в номінації «за найкраще перевтілення в книжного героя» отримали А.Компанієць та Р.Романюк,
- за номінацію «найкраще акторське виконання» отримали нагороди К.Мамчур та Я.Сапіга, 
- а в номінації «найкраща емоційна пара» перемогли  В.Ворона та Б.Баранов.


 Крім того, за рішенням глядачів, приз глядацьких симпатій – сертифікат на професійну  фотозйомку – отримав Богдан Баранов, який вдало втілив образ мужнього Султана Сулеймана.
Не залишились без солодких призів і юні глядачі заходу – ведучі Валентина Моісеєва та Ольга Коваленко, працівники відділу мистецтв, разом з героями книг, провели цікаву вікторину з запитаннями по тематиці творів. Глядацька аудиторія охоче брала участь, активно давала відповіді, отримували нагороду, а найуважніша глядачка отримала ще й приз – цікаву книгу!  

Отже, дебют юних акторів пройшов дуже успішно. На завершення, кожен з них отримав ще один подарунок – художнє фото в образі свого літературного героя. Усім учасникам дуже сподобалося брати участь у літературному фотосалоні, тож, вони виразили побажання, наступного року зустрітися в бібліотеці з новими книжковими героями!

Немає коментарів:

Дописати коментар