пʼятницю, 20 червня 2014 р.

"Родинний водограй" - творчий доробок Юрія та Олександри Шапко




З творчістю родини художників та скульпторів Шапко добре знайомі поціновувачі краси не лише нашого краю, а й далеко за межами України.  Іван Григорович Шапко був одним із засновників скульптурного цеху Херсонщини, класиком української скульптури.
Батьківською стежиною крокує по життю й Юрій Іванович Шапко – художник та скульптор, член Національної спілки Художників України, викладач ліплення в Херсонському навчально-естетичному комплексі «Художня школа».  

Образні скульптурні композиції майстра, пластика малих форм, життєрадісний живопис «дихають» чуттєвим, доброзичливим ставленням до навколишнього світу і спонукають глядача уважно придивитися, замислитися, любити і цінувати світ, життя.
Недарма ж Юрія Івановича обожнюють дітлахи – маленькі вихованці художньої школи, де він працює, не відходять від свого викладача ні на мить, із задоволенням відвідують його уроки ліплення та скульптури,  переймають секрети майстерності.


В талановитій сімї митців довгий час в тіні була дружина та мама – Олександра Лаврентіївна. За буденними клопотами їй просто не вистачало часу на творчість. І ось вже у поважному віці, після 75-ти, у Олександри Лаврентіївни з’явилася потреба передати всі свої переживання, враження на полотні: вона почала малювати.

Її картини – пейзажі, таємничі силуеті квітів – чисті, яскраві як душа художниці, її мрії та помисли.
Знайомі до болю, тендітні польові квіти написані просто і в той же час досконало, а у прохолоді хвойних лісних пейзажів так і хочеться сховатися у спекотну літню днину… 


Саме виставкою творчого доробку Юрія та Олександри Шапко під назвою «Родинний водограй» відділ мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.Лавреньова розпочав цикл виставок відомих митців нашого краю «Підсумки творчого довголіття», присвячений 70-річчю створення Херсонської області.

Завітайте до бібліотеки та помилуйтесь красою нашого краю очима художників!     


Пропонуємо переглянути відеосюжет херсонської ТРК ВТВ «Виставка Юрія Шапка» про останню виставку митця в Херсоні.    

 

2 коментарі:

  1. Дякуємо за чудову екскурсію і виставку. Наче самі там побували. Цікаво

    ВідповістиВидалити
  2. Світлано, і вам дякуємо, що завітали до нас!)

    ВідповістиВидалити