вівторок, 21 листопада 2023 р.

Свіча Пам’яті

 Голодомор — геноцид української нації. У четверту суботу листопада в Україні вшановують пам'ять мільйонів жертв голодоморів в Україні. 

Наймасштабнішим з них був голодомор 1932-1933 років. Він був скоєний радянською владою, щоб упокорити українців, остаточно ліквідувати український спротив режиму та спроби побудови самостійної, незалежної Української Держави.

У 2022–2023 роках Україна вшановує 90-ті роковини Голодомору-геноциду. Цю скорботну дату ми згадуємо сьогодні в реаліях нової боротьби за виживання української нації. Через 90 років після вчинення Голодомору на теренах України росія вчиняє новий геноцид.

Мистецтво якнайкраще відображає трагізм цього злочину. Факт голоду в Україні в 1932–1933 роках радянська влада заперечувала аж до пізніх 1980-х, тож нічого дивного, що розголос мистецьких творів про Голодомор був можливий тільки поза межами України. 

Вшануванню пам’яті жертв Голодомору присвятили частину своєї творчості українські та зарубіжні митці, серед яких — Казимир Малевич,  Василь Касіян, Віктор Цимбал, Катерина Білокур та інші. У багатьох містах і селах України, а також за кордоном встановлені пам'ятники жертвам  Голодомору в Україні 1932-1933 років.

До 90-х роковин Голодомору-геноциду фахівці відділу мистецтв Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова створили відео, присвячене темі Голодомору в мистецтві “Гіркі жнива Голодомору”.

У музичному оформленні відео використано фрагменти з реквієму "Панахида за померлими з голоду" Євгена Станковича на слова Дмитра Павличка та пісню-реквієм “Свіча”, слова якої поет Богдан Стельмах поклав на «Мелодію ля-мінор» Мирослава Скорика.


Немає коментарів:

Дописати коментар