неділя, 22 січня 2023 р.

Творець українського модерну


Працівники Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова познайомили восьмикласників школи № 4 м. Херсона із багатогранною та знаковою для української культури постаттю Василя Кричевського.


Мистецька розвідка «Творець вітчизняного модерну» розкрила старшокласникам всі етапи життєвого та творчого шляху Василя Григоровича. Переглядаючи відео, учні не могли визначитись хто ж він - художник, архітектор, графік, педагог..? Адже Василя Кричевського називають і основоположником українського модерну, і представником українського «ліричного імпресіонізму» в живопису, і першим українським митцем, який співпрацював із кіно… 

Фахівці книгозбірні звернули увагу учнів, що коли вони бачать герб України - мають знати - це проєкт В. Кричевського. Читають «Ілюстровану історію України» М. Грушевського - це оформлення В. Кричевського. Перші українські гривні - його ідея. 



Музей Шевченка на Тарасовій горі в Каневі, численні споруди в Полтаві, Києві - його проєкти, його стиль. А ще - численні картини в музеях України, Польщі, США, Венесуели.


Тож, восьмикласники ще раз впевнились, як мало знають про нашу країну, про українських митців, які своєю творчістю, мистецтвом прославляли і прославляють Україну на весь світ, є гордістю і надбанням нації.
Передивитися відео можна тут:

Немає коментарів:

Дописати коментар