пʼятниця, 27 січня 2023 р.

Лики пам‘яті Юріка Степаняна

 28 січня, минає 65 років від дня народження Юріка Степаняна - херсонського скульптора, Почесного громадянина міста Херсона, відомого в Україні і поза її межами митця.

  Родом із Арменіі,значну частину свого життя він прожив у Херсоні. Юрій Грантікович мав значний вплив на культурне середовище Херсона, розвиток монументального мистецтва в місті. Його заслуга-в оформленні естетичного образу міста та області.

  Скульптор майстерно володів технікою різьблення по каменю, дереву, металу та мармуру. Він тонко відчував можливості цих матеріалів. Тож, використовуючи їх, домагався виразної цілісності художньої форми, виразності силуета. 

 Майстер монументальної, декоративної, станкової скульптури, він створив ряд робіт, які стали окрасою і невід’ємною частиною нашого міста, а також Чернігова, Батурина, Канева. 

  Знаковою роботою майстра був пам`ятник Г. Потьомкіну - вільна реконструкція старого пам`ятника Мартоса, вкраденого минулого року і вивезеного з міста росіянами.

 

А монументально-декоративна скульптура «Дари Таврії» прикрашає площу Центрального ринку і є своєрідною візитівкою багатства і плодючості нашого краю. 

  В 2013 році Юрік Степанян організував у місті симпозіум скульпторів України  "Легенди Таврії», в якому взяли участь відомі скульптори з Києва, Харкова, Краматорська та інших. Біло-кам’яні скульптури, створені під час симпозіуму, втілили легендарні образи, пов`язані з давнім минулим Таврії, нашої Херсонщини і нині прикрашають бульвар Мирний міста. 

 21 жовтня 2022 року Юрік Грантікович на превеликий жаль пішов із життя. Останньою роботою скульптора став пам`ятник Анатолію Малишевському - сліпому співцю з вулиці Суворова.

Немає коментарів:

Дописати коментар