середу, 6 травня 2020 р.

180 років від дня народження великого композитора диригента і педагога Петра Ілліча Чайковського


#Лавреньовка_в_умовах_карантину. ХОБЮ ім.Б. Лавреньова пропонує #ЗалишайсяВдома




Майбутній геній народився в 1840 році 7 травня, в місті Воткинськ В'ятської губернії в небагатій родині інженерів. Батьки Чайковського жваво цікавилися музикою — його мати грала на фортепіано і співала, в будинку стояв механічний орган, у виконанні якого маленький Петро вперше почув "Дон Жуана" Моцарта.






Дитинство його пройшло в рідному маєтку під покровом сільської природи, серед мальовничих краєвидів та звуків народних пісень. Всі ці враження ранніх років пізніше оформилися в незвичайну любов до Батьківщини, її історії та культури.
Освіту дітям в цій великій і дружній родині прагнули дати кращу.
З ними завжди була гувернантка Фанні Дюрбе, яка, до речі, зберегла дуже багато спогадів про маленького Петрика. З дитинства це була дуже вразлива, чутлива, ранима, талановита дитина з найтоншою нервовою організацією.
Няня називала його «фарфоровий хлопчик». Така тендітна, неврастенічна психічна структура, таке гостре сприйняття життя і чутливість збереглися у нього на все життя.




Батьки поважали й захоплювалися музикальними здібностями Петра, однакпророкували йому зовсім іншу кар'єру — юриста. За їх повчанням він вступив в Імператорське училище правознавства, після закінчення якого отримав чин титулярного радника.
Загальновідома приказка, що на двох стільцях всидіти неможливо. А якщо вони ще й розсуваються — обов'язково провалюєшся між ними. Не чекаючи «провалу», Чайковський вирішив кинути надійне, прибуткове місце — службу в Міністерстві юстиції та піти в нікуди — музику.
Рідні журилися, що молода людина проміняла юриспруденцію на «дудку».




У 1875 році Московська дирекція імператорських театрів попросила Чайковського написати музику до балету «Лебедине озеро».


Композитор погодився. Пізніше він зізнався, що змусило його розпочати таку складну роботу. По-перше, грошове питання, яке завжди хвилювало музиканта. А по-друге, він ніколи до цього не складав музику для балету.
Що надихало композитора на написання музики для відомого балету «Лебедине озеро»?
Існує дві версії. За однією — заводський ставок в рідному місті композитора — Воткінську. За іншою — озеро в Альпах, яке він відвідував під час написання балету. На користь другого каже і сюжет геніального музичного твору, в основі якого давня німецька легенда.
Цікавий факт, що спочатку глядачі не оцінили його у зв'язку зі складною музичною композицією. Та й самі музиканти не були в захваті від балету, бо він був надто складним.


Відомий випадок, коли під час виконання творів Чайковського, Лев Толстой не витримав і заплакав. Коли цю сцену побачив композитор, він назвав її найвищим визнанням своєї творчості.
Чайковський не з'явився на випускний концерт, де повинні були виконувати його роботу. Він просто злякався провалу. За це директор Петербурзької консерваторії, піаніст і композитор Антон Рубінштейн, був дуже злий на Чайковського. Він заявив, що взагалі не видасть Чайковському диплом про закінчення навчання.
Рубінштейн виконав свою обіцянку. Тільки через 5 років, Петро Ілліч отримав все-таки свій диплом, але вже від нового директора.


Все життя Чайковського — життя мандрівника. Він подовгу жив за кордоном,
писав музику, диригував в різних містах світу. У рукописах своїх творів він майже завжди вказував місце, де працює. Серед цих місць — Москва і Кам'янка, Клин та Сан-Ремо, Флоренція та Військово-грузинська дорога, Середземне море та Атлантичний океан.



                                                                                                              Цікаві факти про його захоплення та інтереси:
Все життя Чайковський збирав гербарії. Велика кількість самих різних засушених рослин збереглися між сторінками книг його бібліотеки. Композитор все життя ретельно стежив за модою, а також цікавився технічними новинками.


Чайковського цікавило абсолютно все. Він з цікавістю відвідував і Берлінський зоопарк, і першу виставку імпресіоністів, підіймався на тільки-тільки зведену Ейфелеву вежу і захоплювався красою Ніагарського водоспаду. У коло його читання входить не тільки літературна класика, історичні та філософські праці, а й книги по зоології та ботаніки, астрономії та медицині.




Як яскравий представник музичного романтизму, у своїх творіннях Петро Чайковський приділяв особливу увагу психологічної складової, майстерно показував суперечливі явища життя, що ведуть до душевних мук.




Саме тому його твори так ліричні й зворушливі, а самого композитора люблять та шанують музиканти та просто слухачі.
В репертуарі Петра Ілліча налічується безліч творів різних жанрів: 10 опер, 3 балети, 7 симфоній, 104 романсу, а також концерти, камерно-інструментальні ансамблі, хорові твори, кантати, фортепіанні мініатюри.
Сьогодні його твори виконуються у всіх консерваторіях світу!














Немає коментарів:

Дописати коментар